Filippinere jubler for henrettelses-utsettelse

På Filippinene jublet folk i gatene og feiret at henrettelsen av 30 år gamle Mary Jane Veloso ble utsatt.

Filipinere jubler etter at Mary Jane Velosos liv ble spart

I gatene utenfor den indonesiske ambassaden i Manila jublet mange filippinere i natt da det ble kjent at Mary Jane Velosos liv ble spart.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Den filippinske alenemoren skulle egentlig bli henrettet sammen med åtte andre narkotikadømte fanger i Indonesia i går, men ble spart i siste sekund.

– Mirakler skjer, fortalte Velosos mor, Celia, en filippinsk radiostasjon da det ble kjent at datteren ikke ble henrettet.

I lang tid har støttespillere samlet seg utenfor den indonesiske ambassaden i Manila og ropt slagord og vist sin støtte til to barns moren, som de mener er et offer for menneskehandel og kyniske narkobander.

Hennes to sønner på 6 og 12 som tok farvel med sin mor i forrige uke, var jublende glad ifølge deres bestemor.

– Ja, ja mamma kommer til å leve, skal de har ropt da nyhetene ble kjent.

Avisene i Filippinene var fulle av historier om Mary Jane Veloso

I dag var avisene i Filippinene fulle av historier om Mary Jane Veloso.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Tatt med heroin

Veloso ble arrestert i Indonesia for fem år siden med 2,5 kilo heroin, og har hele tiden hevdet at hun ble tvunget av bakmenn til å gjennomføre smuglingen.

Retten hørte ikke på hennes versjon og dømte henne til døden, og hun skulle etter planene bli henrettet i går sammen med blant andre australske Andrew Chan og Myuran Sukumaran. Men det ble utsatt i siste sekund da en av de mistenkte som skal ha tvunget henne til å smugle heroinen meldte seg for filippinsk politi i går.

Også den filippinske presidenten Benigno Aquino har engasjert seg i saken og ment at Veloso kan vitne i saker mot de store narkotikakartellene i Indonesia.

Meldte seg for politiet

Den 30 år gamle tidligere hushjelpen har nærmest blitt et ikon på øystaten der hver tiende innbygger har reist utenlands for å jobbe.

Etter å ha jobbet som hushjelp i Dubai, der hun ifølge familien ble forsøkt voldtatt, kom hun tilbake til hjemlandet for noen år siden og begynte å jobbe for Cristina Sergio og hennes familie. En familie som er mistenkt for å ha nære forbindelser til internasjonal narkotikasmugling.

Det skal ifølge Veloso ha vært denne familien som tvang henne til å reise til Indonesia med narkotikaen gjemt i kofferten.

Nå har Sergio meldt seg for politiet etter at hun skal ha mottatt dødstrusler på grunn av påstandene fra Velosos familie.

Hun er nå mistenkt for menneskehandel og svindel og myndighetene i Filipinene vurderer nå om de vil sikte henne.

Forsvarer henrettelsene

I Indonesia forsvarer myndighetene i landet nattens henrettelser og understreker at narkotikakriminaliteten i Indonesia truer landets overlevelse.

– Henrettelser er aldri en hyggelig jobb, men vi må gjøre det for å redde vårt eget land. Vi gjør heller ikke fangenes hjemland til våre fiender, denne kampen dreier seg om narkotikarelaterte forbrytelser, sier riksadvokat Muhammad Prasetyo.

Australia har reagert med å kalle hjem sin ambassadør fra Jakarta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt