Uvær rammer hundretusener

Storm og regn har tvunget 140.000 filippinere ut av hjemmene sine. Unormalt voldsomme regnskyll forsterket av en tropisk storm har ført til flom og stormflo.

Flom i Valenzuela, Filippinene

Det voldsomme regnet i Filippinene har lagt gater under vann - her i Valenzuela nord for Manila i dag.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Minst 14 mennesker har omkommet i flom skapt av den tropiske stormen "Meari" siden onsdag. Minst 11 er savnet. Kystvakta leter etter 10 fiskere som forsvant i stormen onsdag, og etter en kvinne som ble overrasket av stormflo og forsvant ut i havet.

Stormen rammet Filippinene etter to uker med regn, som økte i styrke da stormen kom.

Helt unormale vannmengder

Det er regnsesong, men det har kommet over dobbelt så mye regn som normalt i første halvdel av juni, ifølge en klimaforsker i det statlige værsenteret i landet.

- Dette er helt unormalt, sier Edna Juanillo.

Og det var før regnet begynte å bøtte ned torsdag, og evakueringene startet for alvor.

I hovedstaden Manila ble flere tusen mennesker evakuert i løpet av natta, etter at husene deres ble oversvømt. De fleste skolene i hovedstadområdet er stengt i dag.

LES OGSÅ: 70.000 på flukt frå tropisk syklon

Kostbare ødeleggelser

Mange av Manilas gater er under vann, og andre er blokkert av søppel og annet som flommen har brakt med seg.

I tillegg til de rundt 50.000 som har søkt tilflukt i de offentlige evakueringssentrene, leverer myndighetene mat og annen nødhjelp til 90.000 andre som har tatt inn hos venner eller slektninger.

Barn i flomvannet i Valenzuela, Filippinene

Disse barna lekte i flomvannet ved en sykkeldrosje uten oppdrag - i Valenzuela nord for Manila, Filippinene.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Det meldes om store skader på hus, avlinger, veier, bruer og skoler.

LES OGSÅ: Voldsomt jordskred på Filippinene

Flommen de to siste ukene har hittil kostet mange titalls millioner kroner og ødeleggelsene er ikke over. Det er meldt mer regn, men stormen flytter seg fra Filippinene og mot Taiwan - og er oppe i 100 km/t der den blåser over Sør-Kina-havet.

Uvær også i Vietnam

Lenger nordvest, i Vietnam, kom stormen "Haima" inn fra Tonkin-bukta i går kveld. Før stormen nådde kysten, var fire omkommet og mange hundre hus ødelagt etter kraftig regn og flom.

Stormen fører med seg mer regn, varsler meteorologene.

Vietnams kystvakt sendte i går ut varsler til mer enn 50.000 fiskebåter om at de må holde seg i havn til stormen har passert.

Fjerning av vann-hyasinter fra Rio Grande i Filippinene

Soldater og frivillige jobbet denne uka med å fjerne vannhyasinter, som flomvannet førte nedover Rio Grande i Mindanao. Plantene skapte flom i byen Cotabato.

Foto: Reuters

Nye japanske prøvelser

Uvær har også gitt nye prøvelser for japanere nord i landet. Flom og jordskred har rammet flere områder i Kanto-regionen. Fortsatt regner det kraftig i store områder langs Japanhavet.

De to siste dagene har det kommet over 300 millimeter regn, og i morges ble det satt nedbørsrekord i løpet av ett døgn: De siste 24 timene kom det over 200 millimeter i byen Yuri-honjo, og aldri har Japans meteorologer registrert så kraftig regn.

I Nagano er mange hundre turister innesperret etter at et jordskred blokkerte veien.

LES OGSÅ: Tsunami kostet over 1100 milliarder

Tar flere liv i fattige land

Samtidig settes det varmerekorder for juni - det ble målt 39,8 grader i Kumagaya nord for Tokyo i dag. Så varmt har det ikke vært målt i Japan i denne måneden på 20 år.

En hetebølge setter varmerekorder i Japan

Varmerekorder i Japan må selvsagt foreviges - i Kumagaya i dag.

Foto: Afp

Det er ikke meldt om omkomne i uværet i Japan. I motsetnig til fattigere naboland, skal det mer uvær til før menneskeliv går tapt og evakuering er nødvendig.

Solide bolighus, god infrastruktur og forebyggende innsats fra myndighetene koster penger og er som regel forbeholdt industrialiserte og mer pengesterke nasjoner.

LES OGSÅ: – Det er alltid en sammenheng mellom flommer

LES OGSÅ: Kloden vår svettet i 2010

SISTE NYTT

Siste nytt