Fikk tips om 42-åring i fjor høst

Svensk politi vil granske seg selv etter at det ble kjent at de allerede i fjor høst fikk tips om 42-åringen som søndag tilsto to drap.

Pressekonferanse Engla-drapet

Svensk politi holdt i formiddag pressekonferanse om etterforskningen i Engla-saken. Søndag kveld tilsto den siktede 42-åringen drapet på tiåringen, i tillegg til et åtte år gammelt drap i Falun.

Foto: Ulf Palm / SCANPIX SWEDEN

Søndag ble det kjent at 42 år gamle Anders Eklund har innrømmet drapet på tiåringen Engla Juncos-Höglund, som har vært savnet siden 5. april.

Samtidig tilsto Eklund drapet på 31 år gamle Pernilla Hellgren i Falun i juni 2000.

Eklund er tidligere dømt for flere tilfeller av vold og seksuelle overgrep.

Nett-tv: Drapsmannen lettet over å ha tilstått

Gransker seg selv

Svensk politi holdt i formiddag pressekonferanse om etterforskningen.

Nett-tv: Se utdrag fra pressekonferansen

- Englas forsvinning har engasjert folk på en måte som savner sidestykke. Hele bygda har stilt opp, og uten folks hjelp kunne vi ikke løst denne saken. Vi vil derfor takke publikum for deres engasjement, sa politimester Sten-Olov Hellberg da han innledet pressekonferansen.

- Jeg er stolt over det arbeidet vi har utført sammen med våre samarbeidspartnere. Samtidig må vi selvkritisk stille oss spørsmålet: kunne vi gjort noe for å forhindre denne tragedien?

Allerede i fjor høst fikk svensk politi tips om drapet på Pernilla Hellgren. Eklund var en av to navn som ble knyttet til det åtte år gamle drapet i Falun.

Hellberg opplyser at saken er overlevert til påtalemyndighetens enhet for for politisaker for en vurdering av hvordan disse tipsene ble behandlet.

- Engla-drapet har høyest prioritet

Avhørene ble avbrutt da Eklund sa seg villig til å vise hvor liket lå, og politiet kjenner derfor foreløpig ikke detaljene rundt drapet.

- Det pågår nå avhør med den mistenkte, der vi går nærmere inn på omstendighetene rundt drapet. Etterforskningen av drapet på Engla har foreløpig høyere prioritet enn etterforskningen av drapet på Pernilla, sier assisterende statsadvokat Patrik Säflund.

Sent fredag fikk politiet bekreftet at DNA-spor knyttet 42-åringen til drapet på Pernilla, og lørdag kveld fikk de opplysninger som styrket mistanken.

- I forhørene fikk vi ganske raskt bekreftet at mistenkte hadde tatt livet av Pernilla. Kort tid etter fikk vi også bekreftet at han hadde drept lille Engla, sier Dalarna-politisjef Anders Petterson.

Politiet understreker at de foreløpig ikke har identifisert liket som ble funnet sent søndag kveld.

Døde samme dag som hun forsvant

Ti år gamle Engla Juncosa-Höglund ble drept samme dagen som hun forsvant på vei hjem fra fotballtrening i Stjärnsund i Dalarne.

Les: Englas bortføring dag for dag

Drapet har kastet lokalsamfunnet ut i sorg.

Det brant stearinlys i oppkjørselen til Englas hjem i Stjärnsund natt til mandag, mens kirken på stedet åpnet dørene for sørgende, skriver Dagens Nyheter.

Nett-tv: Tilstår drap på Engla

Tilsto to drap

42-åringen brukte en knapp time i politiavhør søndag på å tilstå drapet på Engla, som hadde spilt fotball sammen med venner da hun forsvant på vei hjem om ettermiddagen lørdag 5. april.

- Jeg vet mer om Engla enn jeg har fortalt tidligere. Det er jeg som har tatt livet av henne, sa han i politiavhøret.

- Han tok livet av henne sammen dagen som hun forsvant, men vi vet ingen detaljer ennå, sier mannens advokat Jan Kyrö til Expressen.se.

42-åringen tilsto først drapet på 31 år gamle Pernilla Hellgren i Falun i juni 2000 etter at politiet la fram sterke beviser mot ham. Så valgte han også å innrømme å ha drept Engla.

- Det kom veldig plutselig. Det var ikke det jeg hadde ventet meg. Han var rolig da han fortalte, og etterpå var han lettet over å ha fortalt det. Han har båret på Pernilla-historien i åtte år nå, sier Kyrö.

Viste veien

42-åringen har tidligere nektet for å ha hatt noe med Englas forsvinning å gjøre.

Etter tilståelsen søndag viste han politiet hvor han hadde gjemt den ti år gamle jenta. Hun ble funnet i Gästrikland, der mannen er bosatt.

- Vi har gått igjennom hva som skjedde for å få en korrekt tilståelse. Han pekte ut hvor hun lå, og det kunne ingen andre gjort, sier advokat Jan Kyrö.

Lastebilsjåføren er tidligere dømt for flere tilfeller av vold og seksuelle overgrep. Han ble pågrepet bare to dager etter at Engla forsvant, og ble varetektsfengslet fredag.

- Ubehagelig mot jentene

Dagen etter at Engla forsvant satt drapsmannen på stamkroa si i Hedemora som om ingenting hadde skjedd.

- Han var helt normal og snakket med personalet. Jeg kan ikke forstå hvordan han kunne være så følelseskald. Ingen merket noen forskjell, sier kroeier Leif Persson til Aftonbladet.

Det 42 år gamle mannen som nå har inrømmet drapet på tiåringen har vært stamgjest på kroa i flere år.

- Han var underlig, men snill. Men mot jentene var han ubehagelig, forteller kroeieren, som hadde for vane å advare personalet sitt mot stamgjesten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt