Normal

– Har fått takkebrev fra libysk opposisjon

Britenes utenriksminister William Hague sier den libyske opposisjonen er strålende fornøyd med koalisjonsstyrkenes innsats i Libya.

Wiliam Hague

Storbritannia utenriksminister William Hague forteller at det skal nedsettes en kontaktgruppe for Libya.

Foto: EVN

Utenriksministre fra rundt 40 land har i hele dag diskutert situasjonen i Libya på en konferanse i London.

På en pressekonferanse i kveld opplyser Storbritannias utenriksminister William Hague at han og hans kolleger har blitt enige om å opprette en kontaktgruppe som skal lede verdenssamfunnets forsøk på stake ut Libyas fremtid.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det er uklart om Norge kommer til å si ja til en eventuell forespørsel om å delta.

– Vi skal tenke grundig på om vi vil være med. Det viktige blir at den blir i stand til å gi strategisk retning, sier Støre til NTB.

Qatar skal være vertsnasjon for det første møtet i kontaktgruppen som vil bli avholdt i løpet av kort tid.

Hyllestbrev fra opposisjonen

På den oppsummerende pressekonferansen i kveld benyttet Hague anledningen til å lese opp et skrytebrev han har mottatt fra et medlem av et lokalt råd i den opprørerkontrollerte byen Misrata.

– Han takker Storbritannia og vår allierte for vår innsats for å redde innbyggerne i Misrata fra målrettede angrep (fra Gaddafi, journ anm.) og for innføringen av flyforbudet, sier Hague og fortsetter:

– Han takker for at vi kom libyerne til unnsetning da de trengte det mest. Han sier at det lokale rådet kan bekrefte at de alliertes angrep har vært effektive og nøyaktige. De kan bekrefte at det ikke har vært et eneste sivilt dødsfall i og rundt Misrata som resultat av koalisjonsstyrkenes operasjoner.

Hague forteller at brevet avsluttes med en hyllest til alle menn og kvinner i uniform, som med livet som innsats har reddet libyske liv.

Sverige slutter seg til

Selv er Hague også full av rosende om for den libyske opposisjonen.

– I dag har opposisjonen lansert sin visjon for Libya. Vi har hele tiden sagt at libyerne selv må ta ledelsen for sin egen fremtid, og dagen i dag var derfor en viktig milpæl, sier Hague.

Flere land har i løpet av dagen sluttet seg til 1973-resolusjonen, og det er gjort avtaler om å innføre ytterligere sanksjoner mot Gaddafis regime.

– Koalisjonen har i dag blitt både bredere og dypere, sier Hague og viser blant annet til at Sverige nå sender fly til Libya.

– Dette skal være en beskjed til Gaddafi om at han ikke kan angripe sivile ustraffet, sier Hague.

Ber Gaddafi trekke seg

Qatars statsminister Jassim al-Thani som blir vertskap for kontaktgruppen oppfordret under pressekonferansen Gaddafi til å trekke seg for å stanse blodbadet i landet.

– Vi ber Gaddafi og hans folk om å dra. Jeg tror det er den eneste måten vi kan få en snarlig løsning på problemene, sier Thani og understreket at utspillet ikke er en advarsel.

Italias utenriksminister Franco Frattini sier til nyhetsbyrået AFP at alle delegatene på møtet er enstemmige om at den beste løsningen er at Gaddafi nå forlater landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt