Hopp til innhold

Fikk sparken fra Forsvaret

Drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French fikk sparken i Forsvaret etter at de forsøkte å verve til private, væpnede oppdrag i Afrika, skriver Aftenposten.

Tjostolv Moland og Joshua French i rettssalen i Kisangani

Tjostolv Moland og Joshua French ble tvunget til å slutte i Forsvaret, ifølge sentrale kilder Aftenposten har vært i kontakt med. Her fra rettssalen i Kisangani.

Foto: STR / REUTERS

Med to ukers mellomrom ble Moland og French høsten 2007 bedt om å forlate Telemarksbataljonen der de tjenestegjorde, skriver avisen.

Telemark bataljon er landets eneste profesjonelle hæravdeling, der hadde French og Moland henholdsvis betegnelsene grenader og fenrik.

Det skal ved to anledninger ha kommet bekymringsmeldinger på French, ved første anledning fikk han imidlertid beholde jobben, ifølge sentrale kilder i Forsvaret som Aftenposten har snakket med.

Saken fortsetter under videoen:

Video nsps_upload_2009_9_2_8_54_16_496.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bilde for video: French om Moland snakket om ventetiden før dommen faller.

"John Hunt"

Pressetalsmann i Forsvarsstaben Christian Øverli vil ikke kommentere noe rundt avskjedigelsen av de to. Han bekrefter tidspunketne for de to tiltaltes opphold i bataljonen, men henviser ellers til at deres opphold der er en personalsak, som Forsvaret av prinsipp ikke vil kommentere.

Men ifølge de to tiltalte brøt de selv kontrakten med Forsvaret for å starte et eventbyrå, og begrunner dette med ønske om "nye utfordringer". De benekter at de ble tvunget ut av Forsvaret.

- Det er ikke korrekt, sier French.

- Det er løgn, sier Moland.

Aftenposten skriver at ifølge Fellesrådet for Afrikas årbok fra i år intervjues to personer fra firmaet SIG. Den ene som bruker navnet "John Hunt" uttaler seg om private sikkerhetsoperatørers virksomhet i Afrika. "John Hunt" er identisk med Joshua French.

- Good guys

De forteller om flere sikkerhetsoppdrag i ulike afrikanske land, som Angola, Sierra Leone og Den demokratiske republikken Kongo.

- Vi forstår at Norge ikke liker at vi opererer utenfor radaren, men vi er faktisk våre egne etiske kvalitetssikrere...Vi er the good guys, sier "Hunt" i intervjuet til årboken, skriver avisen.

SISTE NYTT

Siste nytt