NRK Meny
Normal

Fikk russisk hjelp mot pirater

Et britisk skip ble angrepet av pirater i Aden-bukta utenfor Somalia, men klarte å unnslippe etter å ha fått hjelp av et russisk krigsskip.

Franske marineseoldater patruljerer Aden-bukta

Franske marineseoldater patruljerer Aden-bukta.

Foto: STR / REUTERS

Det britisk- og hollandsk-eide containerskipet ble jaget av piratene i en halv time, men klarte å holde dem unna ved å øke farten og å foreta unnamanøvre.

Sendte et helikopter

- Containerskipet ble angrepet av minst en piratbåt med seks personer om bord. De avfyrte to rakettdrevne granater mot skipet, sier Noel Choong som er leder av Det internasjonale maritime byråets piratovervåking.

Det britiske skipet ba om hjelp over radioen, og to krigsskip fra Russland og India svarte. Det russiske skipet kom til området først og sendte et helikopter for å skremme vekk angriperne, sier Choong.

- Da det russiske helikopteret og krigsskipet dukket opp, avbrøt piratene jakten, sier han.

Stadig vanskeligere

Choong forteller at piratangrepene fortsetter i samme omfang som tidligere, til tross for at det internasjonale samfunnet har satt i gang en kamp mot piratene.

Likevel, flere patruljerende skip, og mer effektiv respons på angrep gjør det stadig vanskeligere for piratene å oppnå suksess.

Les også: Pirater druknet med løsepengene

Av 11 piratangrep så langt i år, er det bare to som har endt i at pirater har klart å overmanne skip. Det er en mye lavere ”suksessrate” enn i fjor, sier Choong.

- De fleste skipene følger våre råd. De er på vakt 24 timer i døgnet, og så fort de får øye på piratene øker de farten, foretar seg unnamanøvre og ber øyeblikkelig om hjelp. Mange av skipene som unnslapp fulgte disse rådene, sier Choong.

Paradis for pirater

Pirater utenfor Somalia holder for tiden 11 skip med 210 mennesker som gisler, melder byrået for piratovervåking.

Somalia har ikke hatt en fungerende regjering siden 1991, og den lovløse kystlinjen er et paradis for pirater. Løsepengene de tjener på piratvirksomheten er en av de få måtene å tjene penger på i den utarmede nasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt