63 fikk magesyke etter å ha spist på verdens beste restaurant

En ansatt som slurvet med hygienen førte til at minst 63 mennesker ble syke etter å ha spist på den danske gourmetrestauranten Noma.

Noma

En spysyk ansatt ved luksusrestauranten Noma kan ha ført til at 63 mennesker ble syke. (BILDET ER TATT VED EN TIDLIGERE ANLEDNING)

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

Restauranten Noma i København har flere ganger blitt kåret til verdens beste og har to stjerner i Michelin-guiden.

Men nå har det danske Mattilsynet avdekket svikt i hygienen ved restauranten over en firedagersperiode i forrige måned.

Ansatt var syk

Tilsynet ble varslet etter at flere gjester som hadde spist ved restauranten i perioden 14–16. februar ble rammet av omgangssyke, skriver Ekstra Bladet.

Totalt ble 63 av 78 gjester syke i denne perioden, og 20. februar ble det foretatt en kontroll ved restauranten.

Da ble det blant annet avdekket at en av de ansatte som håndterte råvarene skal ha vært syk, heter det i rapporten fra helsemyndighetene.

– Tok ikke hensyn til advarsel

Den ansatte hadde vært spysyk på kvelden 15. februar etter å ha laget mat på dagen. Dette opplyste medarbeideren per e-post til restauranten samme kveld.

Ifølge Ekstra Bladet skal ingen av dem som var på jobb i restauranten ha tatt hensyn til e-posten. Selv ikke da flere av gjestene som ble syke tok kontakt, skal restauranten ha foretatt seg noe.

«Det skjedde til tross for at sjefen for et serveringssted straks skal underrette kompetente myndigheter hvis han tror eller har grunn til å tro at maten bedriften markedsfører kan være helseskadelig for mennesker», heter det i rapporten.

Lover bedre rutiner

Noma får kritikk i rapporten for å ikke ha tatt grep for å desinfisere kjøkkenet og at de heller ikke har varmt vann i kranene hvor de ansatte vasker hendene.

Restauranten har nå kontaktet rørlegger for å utbedre vaskemulighetene, og Mattilsynet varsler en oppfølgingskontroll.

I sitt tilsvar til tilsynet skriver også restauranten at de vil forbedre sine interne rutiner slik at alle e-poster vil bli lest i fremtiden, skriver DR.dk.

SISTE NYTT

Siste nytt