NRK Meny
Normal

Fikk livstid for drapet på soldaten Lee Rigby

En av mennene som i desember i fjor ble kjent skyldig i å ha drept soldaten Lee Rigby i London i mai samme år, ble onsdag dømt til livstid i fengsel. Hans medsammensvorne fikk en straff på minimum 45 år i fengsel.

Lee Rigby ble drept i London

25 år gamle Lee Rigby, som var soldat i den britiske hæren, ble drept på åpen gate i London 22. mai i fjor, etter at han ble angrepet av de to gjerningsmennene med kjøttøks og kniv.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

De to gjerningsmennene, Michael Adebolajo og Michael Adebowale, ble i desember i fjor kjent skyldig i drap på Rigby. Onsdag fikk de sin straff.

Michael Adebolajo (L) and Michael Adebowale (R)

Michael Adebolajo (v) ble dømt til fengsel på livstid, mens Michael Adebowale fikk minimum 45 år i fengsel for drapet på soldaten Lee Rigby.

Foto: - / Afp

Adebolajo ble dømt til fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse, mens Adebowale må tilbringe minimum 45 år i fengsel som medsammensvoren til drapet, melder Sky News.

Under fengslingsmøtet som ble holdt i september i fjor, nektet begge mennene straffskyld. Begge sa også at de ønsket å bli tiltalt under andre navn enn sine fødenavn.

De to ble onsdag dømt uten å være til stede i retten. Begge måtte i starten av domsavsigelsen slepes tilbake til cellene sine etter at de havnet i basketak med fengselsvaktene i rettsalen.

Drept på åpen gate

25 år gamle Lee Rigby, som var soldat i den britiske hæren, ble drept på åpen gate i London 22. mai i fjor, etter at han ble angrepet av to menn med kjøttøks og kniv. Rett etterpå poserte de blodige for åpent kamera.

Adebolajo og Adebowale gjorde ikke noe forsøk på å flykte fra åstedet. Da politiet kom, gikk de løs på dem også. Begge ble skutt og såret under pågripelsen.

Flere forbipasserende ble vitne til drapet, og Adebolajo ble filmet mens han holdt en kniv og en kjøttøks med blodige hender like etter drapet.

«Allahs soldat»

I videoen forklarte Adebolajo at drapet var hevn for Storbritannias krigføring i muslimske land. Han hevdet at han var «Allahs soldat».

Adebolajo er født i Storbritannia og kommer fra en kristen familie med røtter i Nigeria. Han har vokst opp i en forstad nordøst for London og konverterte som tenåring til islam.

– Vi sverger til den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å kjempe for deg. Den eneste grunnen til at vi drepte denne mannen i dag er at muslimer blir drept av britiske soldater hver eneste dag, sa Adebolajo bare minutter etter drapet.

De to tiltalte drapsmennene er begge britiske statsborgere, av nigeriansk opphav, og var under oppsyn av britisk sikkerhetstjeneste. Begge navnene skal ha dukket opp under flere uavhengige etterforskninger fra politiet, men det ble konkludert med at de ikke planla terrorangrep. De to bodde i nærområdet hvor drapet fant sted.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt