Hopp til innhold

Fikk inn nødhjelp på Gazastripen

18 lastebiler med nødrasjoner fikk i dag slippe inn på Gazastripen da Egypt åpnet grenseposten ved Rafah for Verdens matvareprogram.

Lastebiler med forsyninger kjører inn i Gaza

De 18 lastebilene fra Verdens matvareprogram (WFP) hadde med seg nok mat til at 150.000 mennesker kan klare seg i fem dager.

De til sammen 15.600 nødhjelpsrasjonene bestod av hermetisk kjøtt, bønner, te og dadler. Ytterligere 10.0000 rasjoner er på vei i en ny forsendelse.

Kjørte i sju timer

Maten er kjøpt inn Alexandria og deretter fraktet til Rafah og videre inn til Gazastripen.

Verdens matvareprogram fikk Egypt til å åpne grenseovergangen for å få maten inn til den palestinske sivilbefolkningen, som de siste 50 dagene har levd under intenst bombardement.

Til vanlig er en stor del av Gazastripens 1,8 millioner innbyggere avhengige av hjelp fra det internasjonale samfunnet for å overleve. Nå under den siste krigen, har andelen økt betraktelig.

Daglig har FN-organisasjonen delt ut nødmatrasjoner til rundt 350.000 mennesker som har måttet flykte fra hjemme sine.

Rundt 1 million mennesker vil trenge matvarestøtte ut året, ifølge FNs anslag. TIl vanlig gir WFP mattilskudd til 400.000 mennesker.

Ifølge Kirkens Nødhjelp er store deler av det lille jordbruket som finnes på Gazastripen nå ødelagt, det gjør behovet for matvarer utenfra enda større.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Matforsyning på Gazastripen
Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Svært viktig grensepost

Det er første gang siden den israelske blokaden av Gazastripen ble satt i verk i 2007 at Verden matvareprogram får bruke grenseovergangen ved Rafah.

– Vi er takknemlige for at regjeringen i Egypt har åpnet grenseovergangen i Rafah, og gitt WFP tillatelse til å skaffe mat i Egypt, sier Mohamed Diab, regional direktør for Verdens matvareprogram i Midtøsten, Nord-Afrika, Sentral-Asia og Øst-Europa i en uttalelse.

– Det er svært viktig at vi har tilgang til Gazastripen fra forskjellige ruter, inkludert Rafah-overgangen, for å sikre en konstant strøm av humanitære forsyninger for å kunne møte de økende behovene.

FN-organisasjonen understreker at dette gjør at de langt enklere og raskere kan få inn livsviktige forsyninger og deretter distribuert dem til de som trenger det.

– Åpningen av grenseovergangen i Rafah for passering av humanitær bistand, gir en stor mulighet til å oppjustere levering av bistand til Gaza, og må opprettholdes, sier WFPs landssjef Pablo Recalde.

WFP sier de får hjelp av egyptiske Røde Halvmåne til å få de humanitære forsyningene gjennom grensekontrollen.

Stengte grenseposten

Grenseovergangen i Rafah er den eneste grenseovergangen til Gazastripen som ikke er kontrollert av Israel.

Kontrollen på den palestinske siden ble overlatt til de palestinske selvstyremyndighetene fra Israel i 2005. Etter at den interne maktkampen mellom Fatah og Hamas kulminerte med at Fatah og presidentens sikkerhetsstyrker ble kastet ut fra Gazastripen, stengte det daværende Mubarak-regimet sin side av grenseovergangen.

Egypt fryktet en smitteeffekt fra de islamistiske gruppene som har tilhold på Gazastripen og at den skulle brukes til å få transportert inn våpen, som de samme gruppene ville bruke mot Israel, som Egypt har en fredsavtale med.

Grenseovergangen har riktignok vært åpnet i korte perioder, men alle større internasjonale leveringer har måttet gå via Israel.

I morgen skal israelske og palestinske myndigheter diskutere gjenåpningen av en annen viktig grensekontroll.

Kerem Shalom heter den på israelsk, Karm Abu Salem på arabisk og ligger ved den israelske byen Erez.

Dette er den eneste grenseovergangen hvor Israel har latt større vareleveringer slippe gjennom, som de ifølge den nye fremforhandlede våpenhvileavtalen nå må gjøre.

Israel må ifølge avtalen lempe på restriksjonene for innføring av humanitær hjelp, vanlige forbruksvarer og byggematerialer. De har også godtatt at palestinske fiskere får utvidet sin fiskesone i Middelhavet.

Ordkrig

Det pågår nå en ordkrig mellom Hamas og Israel hvem som har tapt og vunnet mest i forbindelse med våpenhvilen som er inngått.

– Hamas fikk ikke gjennom ett eneste av sine krav, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag kveld.

– De ønsker gjenåpning av havnen og flyplassen, løslatelse av palestinske fanger, penger til lønninger for sine ansatte og assistanse av Qatar og Tyrkia. Ingenting av dette fikk de, sier Netanyahu.

Den israelske regjeringen understreker at materialer som kan brukes til å bygge tunneler eller produsere raketter ikke vil bli sluppet gjennom grensekontrollen.

– Vi har lovet hjelp til gjenoppbyggingen, av humanitære årsaker, men dette skal skje under vår kontroll, la statsministeren til.

Hamas på sin side presenterer Israels lettelser i blokaden som en stor seier.

SISTE NYTT

Siste nytt