Hopp til innhold

Fikk fotopris for flyktningbilder

Den greske fotografen Aris Messinis har fått den prestisjetunge Visa d'Or-prisen for sine bilder av flyktninger på den greske øya Lesvos.

En kvinne og hennes datter faller i vannet ved Lesvos
Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Aris Messinis

Aris Messinis mottok prisen under den internasjonale festivalen for fotojournalistikk i den sørfranske byen Perpignan lørdag kveld.

Foto: RAYMOND ROIG / AFP
Gråtende syrisk pike

En syrisk pike gråter etter å ha fått en varmeteppe rundt seg rett etter å ha kommet i land på Lesvos 28. september 2015.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Sammen med World Press Photo-prisen er Visa d'Or regnet som den mest prestisjetunge prisen som en fotojournalist kan få.

Lørdag kveld ble den gitt til Aris Messinis fra nyhetsbyrået AFP under en festival for fotojournalistikk i den sørfranske byen Perpignan.

Messinis har dekket krigene i Libya og Syria, men det er for arbeidet i hjemlandet han har fått den prestisjetunge prisen.

I fjor slo den 39 år gamle trebarnsfaren seg ned på den greske øya Lesvos, bare noen få kilometer fra det tyrkiske fastlandet.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle dekke dette i mitt eget land. Det er sterke øyeblikk følelsesmessig. Jeg kan ikke beskrive det med ord. Du har så mange følelser på en gang, sa Messinis etter å ha fått prisen.

Derfra har han sendt ut bilder av flyktninger og migranter som har rystet en hel verden.

– Jeg prøvde å komme så nær folk som mulig for å føle deres lidelser, sier han.

Laster Twitter-innhold

Har selv hjulpet flyktninger

En gråtende mann holder rundt en liten pike

En gråtende mann holder rundt en liten pike etter å ha tatt seg i land på Lesvos 3. desember 2015.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Samtidig har han også selv blitt en del av historien han tar bilder av, ved at han noen ganger har hjulpet mennesker i nød.

Et bilde av Messinis der han bærer et barn i land med den ene armen mens han har kameraet i den andre, har blitt delt mange ganger på sosiale medier.

– Det er ingen farer for deg her. Derfor er det mange ganger jeg legger bort kameraet og hjelper folk, skrev Messinis i et essay i fjor .

Når det gjaldt øyeblikkene da han la fra seg rollen som fotograf og i stedet ble en redningsarbeider, ser han ikke det som noen rollekonflikt. «En normal menneskelig refleks», kaller han det.

– Vi forsøker å holde avstand og være objektive. Men noen ganger er det godt å gi en hjelpende hånd til noen som trenger det. Det er et personlig valg, sa han under prisutdelingen.

En redningsarbeider mitt i «et hav» av livvester

Et bilde tatt 3. desember 2015 av en redningsarbeider midt i «et hav» av livvester som flyktninger har kastet etter å ha tatt seg i land på Lesvos.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Kommer fortsatt flyktninger

Selv om det ikke kommer så store mengder flyktninger til de greske øyene som i fjor sommer, så kommer det stadig flyktninger til øyene.

Mann går i land på Lesvos

En mann går i land på Lesvos 10. november 2015 etter å ha krysset havet fra Tyrkia.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Bare fra mandag til tirsdag sist uke kom det ifølge greske myndigheter 462 mennesker til de fire øyene Lesvos, Chios, Kos og Rhodos.

Tall fra FNs flyktningkommissær UNHCR viser at det kom i gjennomsnitt 100 flyktninger hver dag til de greske øyene i august.

For Aris Messinis er det viktig at bildene hans får folk til å åpne øynene.

– Ja, jeg vil sjokkere deg. Ikke bare slik at du kan skjønne hva som skjer her, noe mørkt og grusomt. Hvis du blir sjokkert, så vil det kanskje stoppe, skriver han på sin blogg.

SISTE NYTT

Siste nytt