Bank lånte ut penger til bombefabrikk

En ulovlig innvandrer fikk fullfinansiert boliglån fra den britiske banken NatWest. Pengene brukte han til å lage bomber og planlegge terrorisme.

Krenar Lusha

Krenar Lusha, dømt for planlegging av terrorisme i Preston Crown Court i Storbritannia.

Foto: Greater Manchester Police

Krenar Lusha skal ha jobbet for terroristorganisasjonen Al Qaeda, og oppholdt seg ulovlig i Storbritannia.

Fikk låne 900 000

Banken NatWest har skapt stor oppstandelse etter at den lånte ut 93 000 pund, nærmere 900 000 kroner, til den 30 år gamle albaneren for å finansiere et huskjøp i byen Derby, uten å kontrollere om han hadde lovlig opphold i landet, skriver britiske Daily Mail i sin nettutgave, Mail Online .

NatWest bank

NatWest bank

Foto: Ben Stansall / Scanpix/AFP

Lusha brukte pengene til å kjøpe et hus i byen, og her oppbevarte han utstyr til å produsere bomber samt informasjon om hvordan utføre terrorangrep.

Den ulovlige innvandreren klarte også å skaffe seg førerkort, få ingeniør-jobb med 30 000 pund i årsinntekt og fikk tilbud fra banken om mer penger i lån - noe han takket nei til.

30-åringen åpnet en konto i NatWest-banken i 2000, kort tid etter at han kom seg inn i Storbritannia skjult i en lastebil.

På spørsmål om hvordan de kunne la den Lusha åpne konto og få lån svarte banken:

- Han var en behagelig og naturlig person, det ikke noe usømmelig ved ham.

Terrorskryt

På onsdag ble han dømt til sju års fengsel. Etter en tre uker lang rettssak ble Krenar Lusha erklært skyldig i fem av ti terrorsiktelser mot ham.

Juryen fikk se sitater fra sjekke-nettsteder der 30-åringen skrøt av å være «terrorist», og «snikskytter», og hvordan han vil elske å se jøder og amerikanere bli drept.

Lusha nekter for kjennskap til utstyr som gav politiet grunn til å tro ble brukt til produksjon av blant annet bomber.

Juryen trodde ikke på ham, og han ble dømt for terrorplanlegging på fem av ti punkter.

- Sjekk lånekundene

- Det er ganske merkelig at en storbank gav et boliglån til en ulovlig innvandrer, sier parlamentsmedlem for det konservative partiet David Davies til avisen Mail Online .

- Dette har bare blitt kjent fordi han er siktet og dømt for terrorisme. Må vi nå tro at hundrevis av ulovlige innvandrere i landet også blir gitt høye lån fra bankene, fortsetter Davies.

Han mener bankene nå må undersøke sine lånekunder skikkelig og avsløre dem som oppholder seg ulovlig i Storbritannia.

Mobile tennladninger

30-åringen var siktet for oppbevaring av 72 liter bansin, pc-dokumenter med navn som «Ragnar's Detonators and The Bomb Book», og videofilmer som het «Hezbollah Military Instructions Manual and Mobile Detonators».

Juryen fikk høre at Lusha holdt på å laste ned filmer om Hisbollah da politiet ransaket hjemmet hans i Derby i august i fjor.

Aktor fortalte retten at Hisbollah-filmene var på arabisk, og forklarte blant annet hvordan man kan lage tennladninger ved hjelp av mobiltelefoner, hvordan lage eksplosiver, missiler og selvmordsbelter.

Lusha hadde 14 mobiltelefoner i boligen da han ble pågrepet.

30-åringen fortalte retten at bensinkannene som ble funnet i kjelleren i huset hans ble oppbarvart for sin bror. Han hadde kjøpt det inn for å spare penger før prisstigningen, fortalte han.

Han innrømte i retten at han hadde flere falske identitetspapirer. Han fortalte også hvordan han betalte flere tusen dollar for å ble smuglet inn i Storbritannia.

LES OGSÅ: Verver terrorister ved hjelp av sosiale medier

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt