Hopp til innhold

Fikk 20 kroner i erstatning for brorens død

Over 60 år etter at broren ble drept i Korea-krigen, mente myndighetene i Sør-Korea at kvinnen fortjente en erstatning. Summen ble på litt over 20 norske kroner.

Kvinner og barn sørover, FN-styrker mot nord, 1953.

Teknisk sett pågår det fortsatt krig mellom Nord- og Sør-Korea. Kun en våpenhvile ble underskrevet i 1953.

Foto: Ed Hoffman / Scanpix

Den sør-koreanske kvinnen var bare to år da bror ble drept i kamp i 1950. Familien mottok aldri noen kompensasjon - før i april i år. Da fikk kvinnen utbetalt 5000 won, som tilsvarer rundt 20 norske kroner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

For 20 kroner i Sør-Korea kan man i dag få en meny på et spisested tilsvarende hurtigmatkjeden Mc Donalds, tre liter bensin eller en og en halv cappuccino, viser kostnadsberegninger gjort av nettstedet Numbeo.

De mildt sagt flaue representantene fra myndighetene forsvarte den lave summen med at erstatningsbeløpet var fastsatt etter en gammel lov, som stammet fra tida under Korea-krigen i 1950-1953.

– Uforståelig

Lederen for anti-korrupsjon- og borgerrettighetskomisjonen i Sør-Korea sier det er «uforståelig» at myndighetene forholder seg til den gamle loven i dette tilfellet, og ber dem om å endre den.

– Vi håper at dette vil føre til at myndighetene lager et bedre system som kompenserer på en bedre måte familiene til veteranene fra Korea-krigen, som fortsatt vil leve med den dype sorgen av å ha mistet noen, uttaler kommisjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

En Sørkoreansk soldat står æresvakt foran krigsveteraner fra Korea-krigen

En Sørkoreansk soldat står æresvakt foran krigsveteraner fra Korea-krigen.

Foto: JO YONG-HAK / Reuters

Forsvarsmyndighetene i Sør-Korea har erkjent at det er behov for en ny lov som gir rom for at de etterlatte i ettertid får utbetalt mer i erstatning, i det minste justere det opprinnelige beløpet til dagens kost.

Rundt 140.000 Sør-Koreanske soldater ble drept i kamp under Korea-krigen ifølge forsvarsmyndighetene.

60 årsmarkering for Korea-krigen

60-årsmarkering for Korea-krigen.

Foto: Lee Jin-man / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt