Fidel Castro ikke lenger partitopp

Fidel Castro (84) har gått av som leder for Cubas kommunistparti. Hans bror, Raúl, overtar roret.

Castro bekrefter athan går av i en artikkel publisert på nettstedet Cubadebate.cu tirsdag, melder nyhetsbyrået AFP.

– Raúl visste at jeg ikke lenger ønsket å ha en formell rolle i partiet, skriver Castro og viser til at verken han eller broren deltok under valget på ny sentralkomité i kommunistpartiet mandag.

Fidel Castro er 84 år gammel. Han ledet Cuba i 49 år før han overlot makten til broren Raúl i 2008 på grunn av skrantende helse.

Fidel sa da at han verken ville gå tilbake til president-vervet eller gjenoppta stillingen som leder for Cubas militære styrker.

Castro har sittet i kommunistpartiets styre siden det ble stiftet i 1965.

Lillebroren overtar

Raul Castro

Raul Castro var ventet å ta over som førstesekretær i partiets sentralkomité.

Foto: DESMOND BOYLAN / Reuters

Den cubanske presidenten, Raúl Castro, overtar formelt rollen som øverste leder av det regjerende kommunistpartiet.

Han har i praksis vært partileder siden Fidel ble syk for fem år siden.

Reuters og andre nyhetsbyråer meldte tirsdag at 79-åringen er valgt som førstesekretær i det cubanske kommunistpartiet sammen med første visepresident, Jose Machado Ventura (80).

Bygget opp kommuniststaten

Han bygget opp en kommuniststat så å si på dørstokken til USA, og har stått imot forsøkene fra 10 amerikanske presidenter på å kaste ham.

Den skjeggete revolusjonshelten ledet en hær av geriljasoldater til seier over den USA-støttede diktatoren Batista i 1959.

Video Fidel Castros første TV-intervju på elleve måneder

Fidel Castros første TV-intervju på elleve måneder, sommeren 2010.

Fidel Castro var ansett som en nådeløs diktator av motstandere og store deler av Vesten. Men i svært mange land i den tredje verden var han beundret for å ha stått imot USA.

Siden Raúl formelt tok over makten har han presset på for økonomiske reformer av den planstyrte sovjet-modellen.

Ventet endringer i partistrukturen

Allerede før kommunistpartiets årsmøte i helga, det første på 14 år , gikk ryktene om at Castro-brødrene kanskje var i ferd med å gi fra seg makten.

Det var blant annet ventet av partiledelsen ville legge fram en overgangsplan med forslag til potensielle etterfølgerere som kan ta over stafettpinnen for Fidel og Raúl Castro.

Den 25 år gamle cubaneren Eduardo Díaz Collazo sa til Reuters i forkant av landsmøtet at hans generasjon står klare til å fylle skoene etter Castro.

– Unge cubanere vil holde seg på den stien som de før oss har meislet ut. Når tiden er inne, vil vi være godt forberedt til å ta over, sier Collazo.

Vedtar reformer for å overleve

De rundt 1000 delegatene som deltar på det fire dager lange møtet i hovedstaden Havana, har i løpet av helgen vedtatt rundt 300 økonomiske saker og valgt ny sentralkomité.

Blant reformene som er vedtatt ligger blant annet planer om å kutte en million stillinger i staten og desentralisering av jordbrukssektoren.

Video Fra årskavalkade 1959: Uro på Cuba

Fra årskavalkade 1959: Uro på Cuba

Flere av vedtakene er allerede gjennomført det siste året, og blir nå formelt vedtatt av kongressen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt