Fiaskostart for anti-migrasjonsskip – mannskapet søkte asyl

Mannskapet på et skip som ble leid inn av anti-migrasjonsgruppen Defend Europe for å frakte asylsøkere tilbake til Afrika, hoppet av og søkte asyl på Kypros.

C-Star

Skipet C-Star da det lå til havn i Famagusta på Kypros onsdag. Det ble levert fem asylsøknader fra mannskapet den dagen.

Foto: STRINGER / AFP

Defend Europe chartret skipet «C-star» i Djibouti, og satte kurs for Middelhavet. Skipets oppdrag var å stoppe asylsøkere ute på Middelhavet og «hjelpe dem tilbake til Nord-Afrika», skriver The Washington Post.

Men allerede i første havn i Middelhavet gikk det galt. 20 av mannskapet valgte å hoppe av i den tyrkisk-kypriotiske havnebyen Famagusta. Fem av dem søkte om asyl på stedet. Alle viste seg å være fra Sri Lanka, og alle oppga at de var lærlinger ombord.

Skipet hadde kurs for den italienske øya Sicilia for å hente flere aktivister fra Defend Europe.

Onsdag ble fem asylsøknader levert på den tyrkiske halvdelen av Kypros. I søknadene oppgir de srilankiske asylsøkerne at de hadde betalt for å bli smuglet til Europa.

Faika Deniz Oasha som arbeider for Refugee Rights Organization forklarer at papirene var falske.

– De er egentlig ikke sjømenn. De har betalt 10.000 dollar for å bli smuglet til Italia. De reiste til Djibouti for å bli med på skipet, forteller Faika Deniz Oasha.

Defend Europe hevder selv de er utsatt for «fake news», og at asylsøkerne har blitt bestukket av flyktningorganisasjoner til å komme med tilståelsen.

Laster Twitter-innhold

Defend Europe fastholder at de 20 mennene var lærlinger på skipet.

Anklagene førte til at myndighetene på Kypros holdt skipet tilbake, men sent torsdag kveld forlot skipet øya. Det har nå satt kurs sørvestover mot Catania på Sicilia, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Laster Twitter-innhold

Følg skipets reiserute på Marine Traffic.

SISTE NYTT

Siste nytt