Feststemt Putin til stemmeurnen

Russlands president Vladimir Putin høstet applaus fra begeistrede tilskuere da han stemte i Moskva.

Putin med stemmeseddelen
Foto: GRIGORY DUKOR / REUTERS

– Jeg er i godt humør, jeg er feststemt. Takk Gud for at valgkampen er over, sa Putin da han ga sin stemme i valglokale nummer 2074 sørvest i Moskva.

– Jeg er sikker på at velgerne har funnet ut hva deres preferanser er. Nå må de bare komme seg ut og stemme på det partiet som de synes har det mest overbevisende programmet – stemme på de folkene de stoler på, sa Putin.

Dro på restaurant

Det forutsigbare valgresultatet har ført til apati blant velgerne, og valgoppslutningen lå i formiddag på 43 prosent i Moskva.

- Velgerne har gjort sitt valg, sa Putin etter å ha gjort sitt borgerplikt, før han tok med seg sin kone Ljudmila på restaurant.

- Voldtar systemet

Opposisjonspolitikeren Garry Kasparov fortalte i dag at hans bevegelse har funnet flere eksempler på valgfusk.
- De har ikke bare trikset med stemmene, de har voldtatt hele valgsystemet, sa Kasparov etter å ha strøket alle kandidatene på stemmeseddelen sin ved et valglokale.

Kasparov ba sine tilhengere om å legge ned blomster ved den sentrale valgkommisjonen for å markere begravelsen for den russiske grunnloven.

Rundt 300 valgobservatører, halvparten av dem fra den gamle Sovjetunionen, følger det russiske valget.

Arresterte homser

Ved et stemmelokale i Moskva ble 13 homofile som demonstrerte mot den homofiendtlige borgermesteren Yuri Luzhkov, arrestert av politiet.
- Vi prøvde å stemme, men politiet dyttet oss utenfor bygningen og kjørte oss i en buss til politistasjonen, sier Nikolai Alexeyev til nyhetsbyrået AFP.

Aksjonistene hevder de ble holdt i forvaring av politiet i tre timer uten begrunnelse.

Stenger i øst

Valglokalene i de østre delene av landet har nå begynt å stenge, og det gjenstår bare noen timer før de vestlige lukker dørene.

De siste målingene viser at mellom 35 og 40 prosent av Russlands 109 millioner stemmeberettigede har deltatt under dagens valg, melder nyhetsbyrået Interfax.

 

 

SISTE NYTT

Siste nytt