NRK Meny
Normal

Fester før jobb: – Den beste måten å starte dagen på

LONDON (NRK): Mens mange svetter seg gjennom en joggetur eller en tur innom treningssenteret før jobben, velger andre å gå på raveparty før kontoret. Fenomenet sprer seg utover verden.

Mange liker å ta seg en løpetur, eller dra på treningsstudio før arbeidsdagen starter. De vi skal møte nå foretrekker rave-party før de går på jobb.

Ingen joggetur, men en fest før jobb er blitt populært i London. Også i andre byer brer fenomenet om seg.

Klokken er seks en frossen vårmorgen i Londons Bethnal Green, øst i byen. I det som eller mest ser ut som et ruskete nedlagt industriområde, høres lyden av metall som slår mot metall. En sikkerhetsvakt kveler en og annen gjesp, mens han setter opp en lang rekke med barrierer langs fortauet og vi forstår snart hvorfor.

Danser morgenen inn

Lang kø utenfor lokalene hvor Morning Gloryville arrangerer morgen-rave.

Lang kø utenfor lokalene hvor Morning Gloryville arrangerer morgen-rave.

Foto: Johan E. Bull/NRK

For ganske snart ankommer det titalls på titalls av folk på sykkel, til fots, i drosje eller i bil inn hit. Morgentrøtte, men begeistrede, stiller de seg i kø utenfor et av mursteinsbyggene. Snart strekker køen seg nedover gaten. Noen i køen har vært her før, men mange har omsider klart å skaffe seg billett for første gang.

Vi vet ikke helt hva som venter, men vi får se, sier én av debutantene spent til NRK.

Klemmer, energi, svarer en annen energisk

Langs køen går kvinner og menn i flagrende, fargerike klær og tilbyr glitter, små stjerne-klistremerker og ansiktsmaling til dem som står i køen.

For selv om det er grytidlig, midt i arbeidsuken, så står folk i kø for å gå på raveparty(!) Et raveparty som varer fra klokken 6.30 til 10.30. Den siste onsdagen i måneden, og pågangen er etter hvert massiv

.

Et fire timer langt rave-party som starter halv-sju på morgenen. Lokalet fyller seg raskt opp.

Et fire timer langt raveparty som starter halv-sju på morgenen. Lokalet fyller seg raskt opp.

Foto: Johan E. Bull/NRK

Fest før regnskapsføring

Bak noen sykkelbriller, et skjerf og en sykkelhjelm dukker et skjeggete ansikt med blodskutte øyne opp. Han heter Luke Andrews, og medgir at det er forferdelig tidlig, men kribler etter å komme seg på innsiden. Han har fått billett til morgengaven for første gang.

– Jeg gleder meg til masse dansing, glitter, moro og å bare ha det fantastiske egentlig, sier han mens han blunker nattesøvnen ut av øynene.

Litt lenger fremme i køen møter vi Liz Morgan som har gjort dette før. Hun har pyntet ansiktet med glitter og perler og farge,

– Jeg er regnskapsfører til vanlig, så når jeg kommer på jobb etter å ha vært her, prøver jeg å strø glitter på alle mine kolleger, ler hun og spør ivrig om vi har vært inne og danset ennå.

Det er på tide å bevege seg i den retningen hvor lyden av trommer og bass kommer fra.

Glitter i ansiktet er viktig på morgenrave, NRKs fotograf slapp heller ikke unna.

Glitter i ansiktet er viktig på morgenrave, NRKs fotograf slapp heller ikke unna.

Foto: Espen Aas/NRK

Ville lage rusfri dansefest

I et stort rom, en blanding av en gymsal og et konsertlokale, strømmer det inn folk i alle aldre. Noen alene, noen med venner, noen med partner, noen med barn. Noen i arbeidsantrekk, noen i festantrekk, noen i treningstøyet. Musikken dundrer ut av høyttalerne, og de fleste har for lengst druknet seg i menneskehavet på dansegulvet.

Oppe på scenen, foran DJ-ens miksepult, står en gruppe på 10–15 mennesker og danser, vendt mot folkehavet nedenfor. I midten står en liten kvinne med fargerike klær, kjeder og dreads. Hun heter Samantha Mojo, er 29 år, og var med på å grunnlegge denne dansefesten som de har døpt til «Morning Gloryville».

Det startet med at en venn og jeg hadde en felles drøm om det vi kalte «bevisst clubbing». Vi ville ta med oss tanken om sosialisering og dansing uten alkohol og dop ut i verden – og det er hva vi har gjort, smiler Samantha og gjør et lite hopp.

For det er ingen eim av øl, vin eller «gress» i dette lokalet, ingen som drikker litervis av vann fordi de har spist piller, bare fordi de skal holde væskebalansen i sjakk. Inntaket ellers går i økologisk smoothies, kaffe og bakervarer.

Langs dansegulvet tilbys det massasje, yogatimer og klemmer. Masse klemmer. Og skulle noen av de fremmøtte føle at bekledningen mangler et par hjerteformede solbriller, tilbys også det. Mellom åtte og halv ni er lokalet nær bristepunktet.

Massasje til en sliten kontorarbeidernakke, mens resten av lokalet danser.

Massasje til en sliten kontorarbeidernakke, mens resten av lokalet danser til tunge tromme og bassrytmer.

Foto: Johan E. Bull/NRK

– Jeg elsker det! hyler en mørkhåret kvinne til NRK, mens hun vekselvis holder opp en tommel og et glass med grønn smoothie.

Venninnen, som stiller i full treningshabitt stemmer i og forsøker overdøve musikken med å fortelle hvor fornøyd hun er.

Slår an i forretningslivet

Og det som startet som en drøm for et par år siden, har utvilsomt vokst. Da Sam og vennen Nico Thoemmes arrangerte den første morgen-raven, var det i et langt mindre lokale og med en svært kort gjesteliste. Siden da har besøksantallet nærmest eksplodert, de har flyttet til nye lokaler som de også er i ferd med å vokse ut av – og konseptet har spredt seg til en mengde andre byer i hele verden. Det arrangeres morgenrave i New York, Berlin, Barcelona, Paris, Tokyo og atten andre byer. Så langt, for de utvider stadig geografisk, men også inn i nye markeder.

Firmaer tar kontakt med oss. De skal arrangere konferanser, foredrag, kapitalmarkedsdag og vil åpne med Morning Gloryville. Folk vil ha den nye formen for energi som vi tilbyr, forteller Mojo.

Og blant deltakerne NRK snakker med, er det mange som drar på seg dressen og reise inn i finansstrøket i city for å forvalte store pengesummer når de har danset fra seg.

En av dem er Alex Twek. Han har akkurat skiftet til mørk dress, lille skjorte og knyttet en perfekt slipsknute. Han er ruset – på opplevelsen.

Åh, det var fantastisk. Vi kom hit omtrent klokken 6, ganske trøtte, men musikken var utrolig og vi kom raskt inn i rytmen. Som du ser har jeg fått på meg skjorte, slips og dress og er klar for å gå på jobben!

Klar for arbeidet er også Tim Croft, i hvit skjorte og slips. Han nyter treningen, men også et lite drag av en svunnen tid.

Samantha Mojo

Samantha Mojo hadde en drøm om kombinere dansing og rusfri clubbing. Nå har drømmen blitt til et internasjonalt business-prosjekt

Foto: Johan E. Bull/NRK

Generasjonen av folk som meg, som brukte mange år på å gå på klubber, men ikke kan gjøre det lenger fordi vi har fått barn og alt sånn tull, får fortsatt muligheten til å kaste oss rundt på dansegulvet en stund, sier han fornøyd før han haster av sted.

Arbeidsdagen venter

Det begynner sakte, men sikkert å tømmes på dansegulvet. Klokken nærmer seg ni, og mange må rekke jobben, og haster ut. Andre har fleksitid, eller jobber turnus og har nettopp kommet og får litt mere tumleplass. Noen har også tatt med barna sine, som går rundt med hørselvern for å beskytte ørene mot den dundrende musikken fra høyttalerne.

I det solen omsider begynner å varme opp millionbyen på utsiden av festlokalet, danser venninnene Laura Swan og Charlotte Preston ut, begge smiler fra øre til øre.

Utrolig, fantastisk, så utrolig bra, sier de i munnen på hverandre.

Det er den beste måten å starte dagen på, sier Charlotte.

Jeg vil gjøre det hver morgen, legger Laura til.

Før de danser seg forbi metallgjerdene på fortauet, klare for en lang arbeidsdag hvor danserytmene kommer til å henge i kroppen det meste av den.

Ingen eim av verken øl, vin eller "gress" på dette rave-partyet. Her går det i bakevarer, smoothi

Ingen eim av verken øl, vin eller 'gress' på dette ravepartyet.

Foto: Johan E. Bull/NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt