Hopp til innhold

Fersk rapport: Facebook erkjenner forsøk på omfattende manipulering

Sosiale medier-giganten sier de kjemper mot avanserte former for myndighetsstyrt påvirkning.

Mark Zuckerberg i Facebook

NYE TONER: Mark Zuckerberg sa i november at det var en «ganske crazy idé» å tro at falske nyheter hadde påvirket utfallet av USA-valget. Nå skriver Facebook at de vil sette i verk tiltak mot makthavere som forsøker å påvirke opinionen.

Foto: Stephen Lam / Reuters

Foran den første valgomgangen i Frankrike sperret Facebook hele 30.000 kontoer, ifølge Reuters.

Dette er en del av den pågående kampanjen mot falske nyheter, der de slår ned på automatiserte profilsider.

Nå varsler selskapet at de må sette i verk nye tiltak – og at den største trusselen kommer fra makthavere.

I en rapport publisert torsdag kveld bekrefter nettsiden at den er blitt en slagmark for regjeringer som ønsker å manipulere folk i andre land.

– Crazy idé

«Vi definerer informasjonsoperasjoner, utfordringen i hjertet av denne rapporten, som handlinger utført av organiserte aktører (regjeringer eller ikke-statlige aktører) for å vri innenlandsk eller utenlandsk politisk tyngdepunkt, oftest for å oppnå et strategisk og/eller geopolitisk utfall,» står det i rapporten.

I november sa Facebook-gründer Mark Zuckerberg at teorien om at falske nyheter på Facebook hadde hjulpet Donald Trump til makten var en «ganske crazy idé».

Vil varsle fare for angrep

Tiltakene Facebook lanserer er blant annet meldinger med sikkerhetsanbefalinger til personer som er blitt mål for det Facebook kaller sofistikerte angripere.

Dette gjelder også personer Facebook mener «kan bli et mål».

Facebook vil også samarbide med myndighetene i forbindelse med valg.

Nytt verktøy

«Mens informasjonsoperasjoner har en lang historie, kan sosiale medier-plattformer fungere som et nytt verktøy for innsamling og formidling,» skriver de.

Facebook-teamet har sett på det amerikanske presidentvalget, der de mener at falske kontoer spilte en marginal rolle. Facebook skriver at de likevel «ikke er uenig» i konklusjonen fra etterretningstjenesten, som mente at Russland sto bak.

Avanserte venneforespørsler

De fleste vil takke nei til venneforespørsler fra helt fremmede personer, men ifølge Facebook-ansatte dukker det nå opp venneforespørsler med navn på ekte personer.

Hvis forespørslene blir akseptert, kan de falske vennene samle mer informasjon.

Denne informasjonen kan i sin tur brukes til å sende overbevisende lenker som fører til ondsinnet programvare eller til å kartlegge det sosiale nettverket for videre spionering.

Vil skape splid

I rapporten står det at personer med lokale språkferdigheter og grunnleggende kunnskap om den politisk situasjonen står bak.

I tillegg til å fremme visse synspunkter, ser det ut til at målet er å så mistillit og skape forvirring generelt, mener forfatterne bak rapporten.

I noen tilfeller er de falske kontoene engasjert på begge sider i saken, med den tilsynelatende hensikten å øke spenningene, heter det i rapporten.

Facebook har laget rapporten i samarbeid med sikkerhetsanalytikere fra cybersikkerhetsfirmaene FireEye Inc og Dell SecureWorks.

SISTE NYTT

Siste nytt