NRK Meny
Normal

Ferje kapret i Tyrkia

Ei passasjerferje med 19 personer om bord ble fredag kapret nordvest i Tyrkia. Kurdiske opprørere antas å stå bak kapringen.

Ferje kapret i Tyrkia

KAPRET: Denne passasjerferja ble kapret utenfor Izmit i Tyrkia. Arkivfoto.

Foto: Ap/Scanpix

Fire-fem personer overmannet fredag ettermiddag kapteinen om bord i ferja Kartepe i Izmitbukta øst for Istanbul, melder nyhetsbyrået Dogan.

Det bekrefter Tyrkias transportminister Binali Yildirim fredag kveld, melder den tyrkiske avisen Zaman.

– Vi har ikke fått bekreftet informasjonen, men det skal ha vært 19 passasjerer og et mannskap på fire om bord i ferja da den ble kapret, sier Yildirim.

Yildirim opplyser at passasjerferja har begrenset med drivstoff om bord. Kaprerne skal ha kommet med krav om drivstoff og mat.

– Hold kystvaktskipene på avstand!

Ifølge flere tyrkiske aviser har det vært en samtale mellom Kystvakta og ferjekapteinen. Han skal ha svært bekymret og formidlet følgende budskap:

– Personene ved siden av meg vil ikke at kystvaktskipene skal komme nærmere. De vil at kystvaktskipene skal holde større avstand til ferja.

Kystvakta skal ha forsøkt å få ytterligere informasjon om situasjonen og kaprerne, men samtalen skal ha tatt slutt der.

– PKK står bak

Tyrkias regjering mener kurdiske opprørere står bak kapringen. Ifølge ordfører Ibrahim Karaosmanoglu i byen Kocaeli har en kaprer fortalt mannskapet om bord i ferja at han tilhører den kurdiske opprørsgruppen PKK.

– Ikke grip inn. Jeg har ei bombe. Jeg vil detonere den, skal kapreren ha fortalt tyrkiske sikkerhetsstyrker.

Ifølge guvernøren i Kocaeli, Ercan Topaca, finnes det ikke noe sprengstoff om bord, skriver den tyrkiske avisen Hürriyet.

– Foreløpig har vi ikke så mye informasjon. Ferja er fremdeles i bevegelse. Vi vil komme med ytterligere opplysninger dersom det skjer noe nytt, sier Topaca.

Ferja ble fredag kveld fulgt av tre kystvaktskip og et helikopter. Sikkerhetsstyrkene fryktet at ferja ville bli ført til øya Imrali, hvor PKKs leder Abdullah Öcalan har sittet fengslet siden 1999.

Mer enn 40.000 mennesker har blitt drept i angrep fra PKK siden gruppen startet sin kamp mot Tyrkia i 1984.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt