Ferge gikk ned ved Zanzibar: – Det er fullstendig kaos her

Redningsmannskapene kjemper en desperat kamp for å redde de mange hundre som er savnet etter fergeforliset ved Zanzibar – i fiskebåter.

Video Hundrevis fryktes døde etter fergeforlis

Nett-TV: Hundrevis fryktes døde etter fergeforlis

Nanna Klingenberg

Nanna Klingenberg er på Zanzibar og ble vitne til at bårer med mennesker, døde og overlevende, blir båret fra redningsbåter og inn til land på stranden.

Foto: Privat

Det forteller norske Nanna Klingenberg. Da NRK.no snakket med 25-åringen lørdag formiddag, sto hun på stranden der omkomne og skadde blir fraktet i land, etter at fergen NV Spice Island kantret med rundt 600 personer om bord kantret natt til lørdag.

Så langt er 192 mennesker bekreftet omkommet, ifølge beredskapsminister Mohammed Aboud. 250 skal være reddet, men det skal være flere hundre savnet.

Fergen var på vei fra hovedøya Unguja til Pemba, som sammen utgjør ferieparadiset Zanzibar i Tanzania.

– Det er fullstendig kaos her. Vi hørte sirener i morges, gikk ut av hotellet og så en folkevandring mot stranden. Det er sikkert flere tusen mennesker her nede nå, sier Klingenberg til NRK.no.

Zanzibar

ZANZIBAR: Norske Nanna Klingenebrg er vitne til at bårer med mennesker, døde og overlevende, blir båret fra redningsbåter og inn til land.

Foto: Leserbilde

– Vanskelig å se hvem som er død og levende

Politikommisjonær på Zanzibar, Mussa Alli Mussa, sa lørdag formiddag at det omfattende redningsarbeidet vanskeliggjøres av mangelfullt utstyr. Det inntrykket sitter også Klingenberg med. Så langt har hun ikke sett en eneste redningsskøyte. Mannskapene som kjemper for å redde flest mulig fra vannet opererer i fiskeskøyter. På land er det ikke stort bedre.

– Det eneste jeg ser er et lite Unicef-telt, en ambulanse og noen militærkjøretøy. Vi har med førstehjelpsskrin, bånd og medisiner i tilfelle vi må hjelpe til. I tillegg dette ser vi at det er et kraftig regnvær på vei hit, sier Klingenberg, som er i Tanzania sammen med en gruppe norske sosionomstudenter.

HAR DU BILDER ELLER TIPS? Kontakt NRK her!

For hver gang en ny pulje kommer inn til land, blir det tydelig hvilket enormt drama som har utspilt seg på sjøen mellom de to øyene Unguja og Pemba, som sammen utgjør Zanzibar og var ruten fergen trafikkerte.

– Mange er dekket med tepper, det er vanskelig å se hvem som er død eller levende. Det ser ut som mange har kastet av seg klærne for å klare å svømme i sikkerhet, for det bæres inn store bylter med klær, sier Klingenberg.

zanzibarforlis

REDDES: Her bæres en overlevende etter fergeforliset i land.

Foto: Evelyn Hockstein / Afp

Dødstallene ventes å stige drastisk. I tillegg til de mange som fremdeles er savnet, er mange av de overlevende hardt skadet. På sykehuset Mnazo Mmoja i Zanzibar by berettes det om grufulle scener.

– Vi får fremdeles inn lasteplan-lass med lik. Dødstallene vil bli mye høyere enn nå, sier talsmann Karim Zam ved sykehuset, ifølge Reuters.

– Fergen var overlesset

zanzibar forlis

REDDES I FISKEBÅTER: Mannskapet på en dykkerbåt kaster ut vannflasker til en av fiskebåtene som redder folk opp av sjøen utenfor Zanzibar.

Foto: STAFF / Reuters

Det skal være katamaraner fra en rekke selskaper som trafikkerer denne strekningen, men ulykkesfergen var ikke en vanlig passasjerferge. Den skal ifølge landets kommunikasjonsminister Issa Gavu ha vært fullstendig overlesset, med langt flere om bord enn tillatt.

– Dette var en ferje som fraktet gods. Passasjerene sitter oppå godset. Det er ikke en båt turister vanligvis tar, forteller Bente Said ved konsulatet til Norge, Sverige, Danmark og Finland på Zanzibar.

Ifølge norske Klingenberg er det en katamaran som pleier å trafikkere strekningen. Det er mange turister som drar på tur fra hovedøya Unguja til Pemba, fordi det skal være fint å dykke der. Ifølge BBC deltar nå også andre katamaraner i redningsarbeidet.

Sjekker om nordmenn var om bord

Ferjeforlis Zanzibar

OVERLESSET: Båtene som deltar i redningsarbeidet er overlesset når de kommer inn til land.

Foto: Per-Gunnar Indreeide

Det blåste lørdag sterkt i området, og Mussa sier at flere av de døde allerede kan ha blitt skylt inn på fastlandet i Tanzania.

Zanzibar er et svært populært feriemål, også for vestlige turister. Reiseselskapet Paka adventures selger turer til Zanzibar. Leder Eivind Tungland beskriver området som populært også blant nordmenn. Utenriksdepartementet jobber nå med å få klargjort om nordmenn kan ha vært om bord på fergen som sank.

– Vi har så langt ikke fått inn meldinger om savnede eller omkomne nordmenn, men dette er noe ambassaden nå jobber med å finne ut av, sier pressevakt Marte Lerberg Kopstad til NRK.no.

Ifølge BBC var mange av passasjerene hele familier som var på vei hjem etter å ha feiret slutten på den muslimske fastemåneden ramadan.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt