NRK Meny
Normal

Fengslet for Facebook-kommentar: - Jeg er ikke redd

KINSHASA (NRK): Jean-Pierre Kalonji krever endring i Kongo. Det har fått demokratiforkjemperen fengslet uten lov og dom.

Jean-Pierre Kalonji sitter fengslet i Kongo

Jean-Pierre Kalonji like før han ble fengslet 15. desember i fjor.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Jeg er ikke redd. Ingen kan skremme meg, svarer Jean-Pierre Kalonji på spørsmål om hvorfor han ikke er redd for å la seg intervjue av NRK. Bare uker etter at NRK gjorde dette intervjuet med demokratiaktivisten, ble han bortført og fengslet av sikkerhetsstyrkene.

29-åringen er med i en gruppe som heter Il est temps, Det er på tide.

– Det er på tide med forandring og det er bare ungdommen som har styrke til å gjennomføre endringene, sier Kalonji engasjert.

15. desember ble han tatt av sivilkledde sikkerhetsstyrker utenfor en togstasjon. Det tok en uke før familien fikk vite hvor han var. Han sitter fortsatt fengslet, uten lov og dom.

Fengslet etter kommentar på Facebook

Sosiale medier er viktig i ungdommens kamp for demokrati i Kongo

Sosiale medier er viktig i ungdommens kamp for demokrati i Kongo.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Afrikansk ungdom har forstått at de må ta makten i egne hender, sier Kalonji som kjemper for at Kongos president skal respektere grunnloven og ikke stille til gjenvalg.

Sikkerhetsstyrkene skal holde ham fanget fordi han har skrevet på Facebook at han er imot en nasjonal dialog initiert av presidenten.

– Vi er imot dialog fordi vi mener at grunnloven er soleklar. Vi kan ikke snakke oss bort fra det faktum at Kabilas tid ved makten er omme, sier Kalonji.

Politiet skjøt demonstranter

I januar i fjor stod gatene i Kinshasa i brann. Ungdom demonstrerte mot det de så som presidentens forsøk på å utsette valget.

Politiet skjøt og drepte 42 personer, ifølge en menneskerettighetsgruppe.

– Politiet er på folkets side, så de skjøt først ikke. Men det var sjefene deres som kjørte rundt i pickupene sine, som beordret politifolkene til å skyte på kloss hold, forteller Kalonji.

CONGODEMOCRATIC-POLITICS/PROTESTS Demonstrators burn tyres to set up barricades during a protest in the Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa

Gatene i Kinshasa stod i brann i januar i fjor da ungdom demonstrerte mot presidentens forsøk på å utsette valget.

Foto: STRINGER / Reuters

Skylder på utlendingene

Lambert Mende, regjeringens talsmann i Kongo

Lambert Mende, informasjonsminister og regjeringens talsmann i Kongo.

Foto: Christine Præsttun / NRK

NRK spør regjeringens talsmann hvorfor politiet skjøt og drepte demonstranter.

– Folk ble drept mens de plyndrer butikker og fabrikker. Noen ble drept av sikkerhetspersonellet der, andre ble drept av politiet fordi de angrep politiet, sier informasjonsminister Lambert Mende.

Mende hevder det er utlendinger som står bak kravet om at Kabila skal gi fra seg makten og holde et demokratisk valg:

– Så vidt jeg vet har Kabila aldri sagt at han ikke vil respektere grunnloven. Dette kommer fra utlandet, fra folk som kanskje vil skade presidenten, sier Mende.

Joseph Kabila er inne i sin siste lovlige periode som president. Det skal egentlig holdes valg i november, men det er stor usikkerhet om valget kommer til å finne sted.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt