NRK Meny
Normal

Fengsles i 30 dager

Den russiske protestlederen Aleksej Navalnyj er dømt til 30 dagers fengsel etter dagens demonstrasjoner i Moskva, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj

FENGSLET: Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er dømt til 30 dagers fengsel etter mandagens demonstrasjoner.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Tilhengere av Navalnyj markerte mandag landets nasjonaldag med demonstrasjoner mot korrupsjon i over 200 byer. Navalnyj selv ble arrestert av politiet på vei til markeringen i Moskva.

Protestlederen lovte å gå i spissen for markeringen som fant sted i sentrum av Moskva. Ifølge hustruen Yulia ble han arrestert av politiet utenfor sitt hjem da han var på vei til demonstrasjonen.

Nå skal han være dømt til 30 dager i fengsel.

Ifølge en talsmann for Navalnijs team var det ventet at opptil 50.000 mennesker ville delta. Markeringen ble holdt samtidig som Russland feiret sin nasjonaldag.

Aleksej Navalnyj vil lede dagens demonstrasjon i Moskva

Aleksej Navalnyj vil lede dagens demonstrasjon i Moskva.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Tidligere arrestert

I sentrum av Moskva rykket politiet ut med store styrker i forkant av demonstrasjonen.

Den russiske protestlederen har tidligere i år sittet to uker i fengsel etter å ha blitt pågrepet under en tilsvarende demonstrasjon i Moskva 26. mars.

– Ikke slåss for meg. Det viktigste i dag er kampen mot korrupsjon, skrev Aleksej Navalnyj på Twitter etter urolighetene i mars.

Han ba også om at demonstrasjonene måtte fortsette.

Den 41-årige juristen omtales som president Vladimir Putins erkefiende og har stor støtte blant de yngre og velutdannede i de større byene i Russland. Denne gangen har myndighetene i hovedstaden gitt tillatelse til en markering på Sakharov-avenyen, men Navalnyj oppfordret folk til å samles i hovedgaten Tverskaja, som fører til Kreml. Det melder Radio Free Europe. Hvis demonstrantene beveger seg utenfor området de har fått tillatelse til å være, kan det være nok til at russisk politi vil gripe inn og dermed stanse markeringen.

Politiet i Moskva varslet tidlig at de ville slå hardt ned på "provoserende handlinger" fra demonstrantene, siden dette forstyrrer offentlig ro og orden.

Politiet fryktet bråk fra motdemonstranter

Politiet advarte demonstrantene om at de risikerer å bli angrepet av maskerte menn med pepperspray, og at politiet ville reagere mot alle som bryter loven.

Uroligheter i Moskva

Det har tidligere kommet til uroligheter under markeringer ledet av Aleksej Navalnyj

Foto: STR / AP

Demonstrasjonen i mars samlet ifølge politiets anslag 7.000 mennesker og var den største markeringen i sitt slag på flere år. Det kom til alvorlige sammenstøt mellom politi og demonstranter. Nærmere 1000 personer ble arrestert.

Aleksej Navalnyj ønsker å stille som presidentkandidat i 2018. Han har de siste årene vært en av president Vladimir Putins fremste kritikere. Trolig vil han ikke få godkjent sitt kandidatur ettersom har tidligere er dømt for korrupsjon i en sak som Navalnyj selv mener var politisk motivert.

LES OGSÅ: Navalnyj mister trolig presidentvalget i Russland i 2018

LES OGSÅ: Aleksej Navalnyj dømt til 15 dagers fengsel

LES OGSÅ: Navalnyj – en reel Putin-utfordrer?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt