NRK Meny
Normal

Fengsles 42 år etter flykapring

En cubansk-amerikansk mann er i USA dømt til 15 års fengsel for å ha kapret et fly og tvunget kapteinen til å fly til Cuba i 1968.

1968 Airline Hijacking

En skisse av Luis Armando Pena Soltren fra rettssaken i 2009.

Foto: Elizabeth Williams / Ap

67 år gamle Luis Armando Pena Soltren har tidligere innrømmet å ha kapret flyet ved å true flypersonalet med våpen om bord i PanAms rute nummer 281 fra New York til Puerto Rico.

LES: Kaprer arrestert, 41 år etter

Levde i skjul

Sammen med to andre menn fikk han kapteinen til å lande flyet med 103 personer om bord i Cubas hovedstad Havana. Der levde Soltren i skjul i 41 år.

Etter å ha forkynt dommen på 15 års fengsel uten mulighet for prøveløslatelse, sa dommer Alvin Hellerstein i retten i New York at folk alltid må respektere loven.

– Derfor er det viktig med en streng straff, sa dommeren.

Luis Armando Pena Soltren reiste tilbake til New York i 2009 og overga seg til politiet. De to andre kaprerne ble arrestert på midten av 70-tallet. De sa seg da skyldige i å ha kapret Pan American-flyet i 1968, of ble dømt til 15 og 12 års fengsel.

Soltren skal angivelig ha reist tilbake til New York fordi han ønsket å møte familien sin igjen. Men han ble umiddelbart pågrepet da han meldte seg for politiet på flyplassen, skriver nyhetsbyået AFP.

Tårevåt avskjed

Han ble i dag ført til fengselet etter at rettsaken ble avsluttet men tårene trillet hos hans kone og datter som var tilstede i rettssalen.

– Selv om du har uttrykt stor anger for det du har gjort, også overfor Gud, lurer jeg på om det kan bli nok anger, sa dommeren til Luis Armando Pena Soltren i slutten av domsavsigelsen.

Flyet som Soltren kapret var ett av en rekke fly som ble kapret og tvunget til å lande i det kommunistiske Cuba i slutten av 60-årene.

Kaprerne påberopte seg politiske motiver, de var flyktninger som søkte asyl eller kriminelle som forsøkte å presse flyselskap eller amerkanske myndigheter til å betale løsepenger.

Flere av disse kaprerne bor fortsatt i skjul på Cuba.

LES: Kaprer arrestert, 41 år etter

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt