Hopp til innhold

Trumps valg som FBI-etterfølger jobbet med sparkede Comey

Donald Trumps utkårede til jobben som FBI-direktør beskrives som «faglig sterk og ukontroversiell». Enkelte stiller likevel spørsmål ved hans uavhengighet, i lys av tidligere koblinger til Trump-støttespillere.

Christopher Wray i Det hvite hus

EN YNGRE UTGAVE AV TRUMPS MANN: Christopher Wray jobbet tidligere i det amerikanske justisdepartementet. Her er Wray fotografert i 2004, før Wray forlot stillingen for å jobbe i et advokatfirma.

Foto: Reuters Photographer / Reuters

Torsdag må tidligere FBI-sjef James Comey i høring i Senatet, en høring som omtales som «Washingtons Super Bowl».

Hensikten er å komme til bunns i påstandene om at Trump skal ha presset FBI-sjefen til å droppe en etterforskning av Trump-administrasjonens Russland-forbindelser.

Saken kan potensielt inneholde nok sprengstoff til å danne grunnlaget for en riksrettssak mot Trump, mener jusseksperter.

Udatert bilde av Christopher Wray

Et udatert bilde av Christopher Wray. Bildet er distribuert av advokatfirmaet King & Spalding, der Wray er partner.

Foto: Handout / Reuters

Trump har via sin advokat formidlet at han er glad for at samtalene med Comey – lekket dagen før høringen – bekrefter at Trump selv ikke var under etterforskning for sine Russland-forbindelser.

Den Twitter-glade presidenten har ellers ikke kommentert de siste dagers kontroverser, ut over at han onsdag presenterte sin favoritt til å overta etter Comey:

50 år gamle Christopher Asher Ray, av Trump beskrevet som en mann som med «upåklagelige kvalifikasjoner».

Laster Twitter-innhold
  • Nå er det opp til Senatet å godkjenne eller underkjenne Wray. Her er fem ting du må vite om mannen som kan bli sjef for USAs øverste politimyndighet:

1. Delte meninger blant FBI-veteraner

New York Times er en av flere aviser som fremhever Wrays faglige kvalifikasjoner, og mener nominasjonen er et «mainstream, trygt valg fra en president som på et tidspunkt vurderte å ansette i politikere i en jobb som ikke er politisk».

Enkelte FBI-veteraner har imidlertid gitt uttrykk for at de ønsker en mann med erfaring fra etaten som leder i jobben. Ron Hosko, som jobbet i FBI i 30 år, har tidligere uttrykt bekymring over Trumps prosess med å finne en ny kandidat.

– Fornuftige mennesker har vært redde for at Trump ville gjøre dette til et spill, av typen «FBI Apprentice», har Hosko tidligere uttalt, ifølge Guardian.

Nettstedet The Daily Beast har tatt en ny prat med Hosko etter Wray-nominasjonen ble kjent. Han er fortsatt skeptisk, og mener «Twitter-nominasjonen», dagen før Comeys høring, virker politisk motivert.

– Det er så politisk som noe kan bli i dag. Det er helt opplagt at dette kommer for å ta litt av søkelyset vekk fra høringen, sier Hosko.

The Guardians journalister i New York viser imidlertid til FBI-kilder som mener nominasjonen av Wray bedre enn mange fryktet.

– Jeg tror de fleste vil ha et åpent sinn når det gjelder denne fyren, sier en agent, som ikke ønsker å bli navngitt.

Comey og Wray sammen i 2004

NÆRMESTE SJEF: Dette bildet fra 2004 viser tidligere FBI-direktør James Comey (venstre), som da var visejustisminister (Deputy US Attorney General), sammen med Christopher Wray (høyre). Wray, som var en av 12 «assistant attorney generals», hadde Comey som sin nærmeste leder. Begge forlot departementet i 2005.

Foto: MARK WILSON / AFP

2. Har jobbet med Comey

Wray er født i New York City, og er en del av «en familie av advokater», ifølge nettstedet Politico.

Han tok jussutdanningen ved anerkjente Yale Law School. Etter noen år i offentlig tjeneste, begynte han i en prestisjestilling i det amerikanske Justisdepartementet i 2001.

I 2003 nominerte daværende president George W. Bush Wray til stillingen som statsadvokat med ansvar for «Criminal Division» i departementet. Wrays nærmeste sjef ble James Comey, som på det tidspunktet var visejustisminister.

Sammen jobbet de to med flere høyprofilerte saker, deriblant økonomiske straffesaker. FBI er underlagt Justisdepartementet, og samarbeidet er tett når saker skal føres for retten.

Både Comey og Wray forlot jobbene i 2005.

3. Forsvarte Trump-støttespiller

Mens Comey gikk videre til stillingen som viseadministrerende direktør i Lockheed Martin, og senere altså FBI-direktør, ble Wray partner i advokatfirmaet King & Spalding.

En av de mest profilerte sakene han har jobbet med som advokat er den såkalte «Bridgegate»-saken fra 2013. Ward representerte New York-guvernør Chris Christie, som senere fikk jobben med å forberede Trumps overgangsteam.

Flere Christie-medarbeidere ble anklaget for å ha forårsaket trafikkproblemer på George Washington-broen. Bakgrunnen skal ha vært en politisk feide med den demokratiske Fort Lee-ordføreren Mark Sokolich. Flere medlemmer av Christies team ble dømt i 2016, og Christie måtte selv møte i retten som følge av en sivilt søksmål.

Donald Trump, Chris Christie

Donald Trump og Chris Christie sammen i mai 2016.

Foto: Mel Evans / AP

4. Stiller spørsmål ved uavhengighet

Saken ble en stor politisk skandale for Christie, som senere måtte gi fra seg jobben med å lede Trumps overgangsteam til Mike Pence. Christie har selv uttalt at saken kan ha vært en medvirkende årsak til at jobben som visepresident senere gikk til Pence.

The Guardian mener saken kan bli brukt av demokrater til å stille spørsmål ved Christies uavhengighet, og viser blant annet til at Christies telefon på et tidspunkt skal ha vært i Wrays besittelse.

Tidligere FBI-agent Louis J. Caprino tror imidlertid ikke saken kommer til å bli et problem for Wray.

– Hvis han forsøkte holde bevis unna retten, så er det en forsvarsadvokat gjør, sier Caprino.

5. Toppstilling etter 11. september

Politico trekker også fram at Wray hadde en toppstilling i Justisdepartementet i perioden etter terrorangrepet 11. september 2001. Wray var dermed svært involvert i flere avgjørelser som gjaldt Bush-administrasjonens respons etter angrepet på tvillingtårnene.

Nettstedet skriver at Wray kan få ubehagelige spørsmål om noen av de mer kontroversielle tiltakene, som fengslinger av utenlandske statsborgere fra hovedsakelig muslimske land.

I en høring i Senatet i 2003 sa Wray blant annet at USA måtte gjøre «alt som står i vår makt innenfor grunnloven og loven, for å hindre at noe lignende aldri skjer igjen».

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt