Fem republikaner-søksmål i Virginia

Fem republikanske presidentkandidater går til søksmål mot Virginia fordi de ikke klarte å samle nok underskrifter til å stå på stemmeseddelen i delstatens primærvalg.

Newt Gingrich-leiren samler underskrifter i Virginia

Newt Gingrich-leiren samler underskrifter i Virginia.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Bare kandidatene Mitt Romney og Ron Paul klarte å samle sammen de 10.000 nødvendige underskriftene fra velgere, slik at de kan stå på stemmeseddelen 6. mars, når innbyggerne i Virginia velger hvilken kandidat de vil skal bli Republikanernes presidentkandidat.

Bor i Virginia

En av dem som ikke nådde opp var Newt Gingrich, som tidligere var en av Republikanernes mektigste medlemmer da han var speaker i Representantenes hus. For ham er mangelen på underskrifter spesielt pinlig, siden han nå bor i Virginia.

Gingrich, sammen med kandidatene Michele Bachmann, Rick Santorum og Jon Huntsman, blir nå med på Texas-guvernør Rick Perrys søksmål mot Virginias valgledere.

– Dette gjelder ikke kandidatene selv, men velgerne, sier Gingrich nyttårsaften.

– For velgerne i Virginia å bli fortalte at valget er begrenset til to personer, er uakseptabelt.

Vil hasteendre valgloven

Samtidig sier delstatens justisminister, Ken Cuccinelli, til Fox News at han planlegger å foreslå en hastelov som vil lempe på kravene for å stå på stemmeseddelen.

– Nylige hendelser har vist at systemet vårt ikke holder mål, uttaler Cuccinelli til Fox News.

Gingrich er glad for at Perry, Bachmann, Santorum og Huntsman alle er med på søksmålet.

– Alle fem av oss sier at dette ikke bør være en utfordring for å finne ut hvordan det billedlig talt kan gjøres umulig å stille som presidentkandidat. Dette bør være et system som sikrer at velgerne kan få bestemme hvem de ønsker skal bli Republikanernes presidentkandidat.

SISTE NYTT

Siste nytt