Fem republikaner-søksmål i Virginia

Fem republikanske presidentkandidater går til søksmål mot Virginia fordi de ikke klarte å samle nok underskrifter til å stå på stemmeseddelen i delstatens primærvalg.

Newt Gingrich-leiren samler underskrifter i Virginia

Newt Gingrich-leiren samler underskrifter i Virginia.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Bare kandidatene Mitt Romney og Ron Paul klarte å samle sammen de 10.000 nødvendige underskriftene fra velgere, slik at de kan stå på stemmeseddelen 6. mars, når innbyggerne i Virginia velger hvilken kandidat de vil skal bli Republikanernes presidentkandidat.

Bor i Virginia

En av dem som ikke nådde opp var Newt Gingrich, som tidligere var en av Republikanernes mektigste medlemmer da han var speaker i Representantenes hus. For ham er mangelen på underskrifter spesielt pinlig, siden han nå bor i Virginia.

Gingrich, sammen med kandidatene Michele Bachmann, Rick Santorum og Jon Huntsman, blir nå med på Texas-guvernør Rick Perrys søksmål mot Virginias valgledere.

– Dette gjelder ikke kandidatene selv, men velgerne, sier Gingrich nyttårsaften.

– For velgerne i Virginia å bli fortalte at valget er begrenset til to personer, er uakseptabelt.

Vil hasteendre valgloven

Samtidig sier delstatens justisminister, Ken Cuccinelli, til Fox News at han planlegger å foreslå en hastelov som vil lempe på kravene for å stå på stemmeseddelen.

– Nylige hendelser har vist at systemet vårt ikke holder mål, uttaler Cuccinelli til Fox News.

Gingrich er glad for at Perry, Bachmann, Santorum og Huntsman alle er med på søksmålet.

– Alle fem av oss sier at dette ikke bør være en utfordring for å finne ut hvordan det billedlig talt kan gjøres umulig å stille som presidentkandidat. Dette bør være et system som sikrer at velgerne kan få bestemme hvem de ønsker skal bli Republikanernes presidentkandidat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt