Bilbranner i Stockholm for femte kveld på rad

For femte kveld på rad brenner det i Stockholms forsteder. I Rinkeby ble minst fem biler satt i brann og flere hundre ungdommer samlet seg.

Bilbrann Rinkeby

Nok en gang er brannmenn i gang med å slukke biler i brann i forstad til Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg / Ap

– Bilene står parkert ved siden av hverandre og nå er det minst fem som brenner, sier Anders Jönsson ved redningstjenesten i Stokholm til den svenske avisen Expressen.

Ifølge avisen er brannene slukket. En stund senere ble det meldt om uroligheter i Vällingby, men også der skal gemyttene ha roet seg.

De siste dagene har det vært mye uro, ikke minst i forstaden Husby. Opptøyene skal ha startet som en protest mot at politiet skjøt og drepte en 69 år gammel innvandrer som truet folk med jungelkniv.

Torsdag spredte altså uroen seg til Rinkeby, en annen innvandrerdominert forstad til Stockholm.

Uro i mange bydeler

Brannvesenet måtte onsdag kveld og natt til torsdag rykke ut for å slukke hele 90 branner, rundt 15 av dem bilbranner.

I Husby ble det kastet stein mot en politibil onsdag kveld og det ble satt fyr på flere biler og knust vindusruter i sentrum. Også i Hagsätra sør i Stockholm ble politiet angrepet av steinkastende ungdommer, og en politimann fikk skader i hodet.

I Skogås sør for Stockholm ble det satt fyr på en restaurant torsdag morgen, og flammene truet en tid store deler av sentrum. Også i bydelene Skarpnäck, Norsborg, Kista, Fittja og Tensta har biler blitt påtent.

Mange av ungdommene som er med på opptøyene i Stockholm, har utenlandsk bakgrunn og er verken i arbeid eller under utdanning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har i sterke ordelag kritisert ungdommen.

– Grupper av unge menn tror at de med vold kan forandre samfunnet. Det er ikke OK. Vi kan ikke la volden seire, og la oss styre av det, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

I Älvsjö sør for Stockholm ble politistasjonen forsøkt påtent, men etter kort tid slukket, sier politiets talskvinne Towe Hägg.

Det ble også meldt om ruteknusing og bråk i bydelen.

SISTE NYTT

Siste nytt