Urix forklarer

Fem mulige veier for Labour etter Corbyns andre seier

LIVERPOOL (NRK): Selv om Labourleder Jeremy Corbyn forsterket sitt mandat i Labour etter det siste ledervalget, er bråket internt langt fra over. Dette er fem mulige utfall.

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn vant lørdag for annen gang, men har ennå ikke vunnet makten i partiet.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Knapt noen trodde alvorlig på at Jeremy Corbyn skulle tape omkampen om ledervervet i partiet, men det er ikke det samme som at det blir ro i rekkene.

Splittelsen fortsetter som før

Etter at et flertall av britene stemte for at landet skulle forlate EU, tok kritikken mot Corbyn av for alvor internt i hans egen parlamentariske gruppe.

Skyggeministre trakk seg daglig fra kabinettet hans og et nyvalg ble presset frem da 172 av de 230 parlamentsmedlemmene fra Labour viste Corbyn mistillit.

En av dem snakket NRK med lørdag, og han sa ingeting var endret for hans del med gjenvalget, og kritiserte sin egen leders innsats under EU-valgkampeni svært krasse ordelag.

Forut for ledervalget sto både nåværende og tidligere sentrale partifolk nærmest i kø for å fordømme Corbyn som leder, deriblant et tidligere partiledere Tony Blair, Ed Miliband, og Neil Kinnock samt Londonborgermester Sadiq Khan.

De må nå velge å om de skal fortsette å kritisere partilederen eller la ham forsøke å samle partiet.

Tidlegare statsminister Tony Blair.

Tidligere statsminister Tony Blair er blant dem har gått sterkest ut mot Jeremy Corbyns lederskap, men grasrota i partiet er helt uenig med ham.

Foto: STEFAN ROUSSEAU / Afp

Partiet samles rundt Corbyn med samme kurs som i dag

Etter at de konservative overrasket de fleste med å få flertall etter parlamentsvalget i fjor våres, har fokuset hos Labour handlet mer om internt bråk enn å holde regjeringen ansvarlig for egen politikk.

En av dem som kjempet mot Corbyn under ledervalget i fjor, Andy Burnham, sa til The Guardian lørdag at dersom ikke partiet nå fikk slutt på interne stridigheter, ville det skape varige skader. Førsteministeren i Wales, Carwyn Jones, sa det samme.

Carwyn Jones

-Det må bli slutt på de interne stridighetene, sier førsteministeren i Wales, Carwyn Jones.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

I sin seierstale lørdag sa også Corbyn at han ønsket alle velkommen tilbake, men varslet ingen endringer i måten å drive partiet på.

Partiet samles rundt Corbyn med en ny lederprofil

Selv om Jeremy Corbyn nå har fått styrket mandatet sitt fra partiets grasrot, er det i parlamentet mye av den viktigste jobben foregår. Samtidig er det også der motstanden mot ham er størst.

Siden 2011 har partilederen i Labour vært den har utnevnt folk til nøkkeljobber, men dette ønsker blant annet partiets nestleder Tom Watson å endre.

Han har foreslått at det skal være den parlamentariske gruppen i partiet som skal velge folk til skyggeministerjobber slik at de vil få mer innflytelse i partiet.

Corbyn har så langt ønsket seg en annen modell og ville trolig møte utfordringer med å få gjennomført politikken sin dersom han overlot sammensetningen av skyggekabinettet til de andre partikollegene i Westminster. Hans løsning er at en tredel velges av hele partiet, en tredel av parlamentsgruppen og en tredel plukkes av ham selv.

Partiet splittes delvis eller helt

Splittelsen innad i partiet siden EU-avstemningen 23. juni har vært enormt ødeleggende, og mange av hans skarpeste kritikere må nå foreta et valg om hva de vil gjøre videre.

Noe nytt ledervalg er utelukket, og Corbyn har tidligere antydet at opprørere kan få problemer med å bli renominert før neste valg. Et alternativ for motstanderne hans kan være å bryte ut av Labour, og enten forme et nytt parti eller bli med i et annet.

På grunn av det britiske valgsystemet hvor en plass i parlamentet handler om å vinne i enmannskretser, er det svært vanskelig for nye og små partier å komme inn i parlamentet. Flere NRK har snakket med på konferansen anser det som en lite trolig løsning for Corbyns motstandere

Men det er mulig å velge overgang til et annet parti, selv om vedkommende da må gjennom et suppleringsvalg i sin egen valgkrets. Leder av liberaldemokratene (tilsvarende norske Venstre) har invitert misfornøyde Labour-medlemmer over til seg

Et nyvalg kan endre Corbyn skjebne

I utgangspunktet skal ikke Storbritannia avholde nytt parlamentsvalg før i 2020. Men under spesielle forutsetninger kan det bli utløst nyvalg i Storbritannia.

Flere innad i det konservative partiet ønsker seg dette fordi de mener det vil kunne gi partiet et større flertall enn i dag, ettersom Labour henger langt bak på meningsmålingene etter det interne bråket.

Et parlamentsvalg vil være den store testen på Jeremy Corbyns posisjon hos folket.

Kritikerne mener han er uvalgbar og for venstreorientert til at Labour kan vinne valget.

De som støtter Corbyn viser til at partiet både vant borgermestervalget i London tidligere i år, i tillegg har de vunnet flere suppleringsvalg (valg i kretser der folkevalgte har trukket seg eller gått bort).

Sikkert er det at partiet må foreta noen helt avgjørende veivalg på kort tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt