NRK Meny
Normal

Fem dømt i Costa Concordia-forliset

Fem ansatte i Costa Crociere er dømt for flere uaktsomme drap og uaktsomhet etter «Costa Concordia»-forliset i fjor.

Costa Concordia

32 personer mistet livet da det italienske luksus-skipet grunnstøtte utenfor øya Giglio 13 . januar 2012. Nå er fem personer dømt i saken etter å ha fått tilståelsesrabatt.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Fem ansatte i Costa Crociere er dømt for flere uaktsomme drap og uaktsomhet etter «Costa Concordia»-forliset i fjor.

32 personer mistet livet da det italienske luksus-skipet grunnstøtte utenfor øya Giglio 13 . januar 2012.

Fikk tilståelsesrabatt

En italiensk domstol aksepterte lørdag såkalte «plea bargains», altså tilståelsesrabatt, fra de fem ansatte.

Krisekordinatoren ved Costa Crociere, Roberto Ferranini, fikk den strengeste straffen av domstolen i Grosseto. Han må sone to år og ti måneder i fengsel, mens skipets hoteldirektør fikk to år og seks måneders fengsel.

Tre andre ansatte ble også dømt og fikk straffer fra et år og åtte måneders fengsel til ett år og 11 måneders fengsel.

Francesco Schettino

Kaptein Francesco Schettino på vei ut av retten i Grosseto 18. juli i år. Rettsaken foregår i Teatro Moderno som er bygget om slik at pårørende kan følge den.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Dommen falt uavhengig av saken som pågår mot kapteinen på båten, Francesco Schettino, som mannskapsmedlemmene har malt et lite flatterende bilde av i sine avhør med etterforskerne.

De mener kapteinen var mer interessert i å redde sitt eget skinn, enn å bekymre seg for passasjerene.

Schettinos nestkommanderende, Ciro Ambrosio, skal ikke ha vært nådig i beskrivelsene av sin kollega.

- Han løy til Kystvakten. Han nektet å ta innover seg alvoret i situasjonen. Han varslet ikke engang myndighetene, og gav dem bevisst falske opplysninger, sa Ambrosio i et politiavhør.

Han fortalte videre at kaptein Schettino lot brillene ligge igjen på lugaren, og at han tok med seg en kvinne på broen, stikk i strid med lovverket.

«Italias mest forhatte mann»

De rettslige høringene mot kaptein Francesco Schettino startet i september i fjor og går nå for åpne dører i et ombygget Teatro Moderno i Grosseto slik at pårørende også kan følge den.

Mannen som av mange aviser har blitt kalt «Italias mest forhatte mann» er tiltalt for uaktsomt drap og anklages både for å ha forårsaket forliset og for å ha forlatt skipet før de 4.000 passasjerene var evakuert. Selv innrømmer han feil, men sier samtidig at han er ikke den eneste som har skylden.

Tidligere har det kommet frem at skipet seilte med kart som ikke var godkjent og at skipet hadde flere tekniske mangler. Også de vanntette dørene sviktet under forliset.

Costa Concordia

Befolkningen forsøker å leve et normalt liv på øya, men heller ikke denne juli-måneden er som tiden før forliset. Turistene lar stadig vente på seg.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

Turistnæringen med brukket rygg

Det gigantiske cruiseskipet Costa Concordia ligger fremdeles utenfor øya Giglio, ett år etter den katastrofale natten da 32 mennesker mistet livet.

Døgnet rundt arbeider 450 mennesker med å stabiliserer det som en gang var Italias største cruiseskip. Skipet som fikk alle øyne rettet mot seg da kapteinen tok det skjebnesvangre valget og bestemte seg for å gå ut av kurs.

Nå har antallet turister sunket med 20 prosent og lokalbefolkningen sliter både med minnene og økonomien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt