Fem dømt for drap på journalisten Anna Politkovskaja

Fem menn er av en russisk domstol funnet skyldig i drapet på den russiske gravejournalisten Anna Politkovskaja i 2006.

Anen Politkovskaja

Den kritiske og anerkjente journalisten Anna Politkovskaja ble drept i sitt hjem i 2006. Drapet ble fordømt verden over av menneskerettighetsorganisasjoner og andre som mente at drapet var en direkte konsekvens av hennes russiskkritiske journalistikk.

Foto: STAN HONDA / Afp

En av de fem dømte er ifølge retten selve drapsmannen, mens de andre fire medvirket, skriver Russia Today.

Den antatte hoveddrapsmannen, Rustam Mahmudov, skal være nevøen til en tsjetsjensk forbryter, ifølge den russiske nyhetskanalen.

I tillegg er to av hans brødre, Ibragim og Dzhabrail Mahmudovs dømt. Den fjerde er deres onkel Lom-Ali Gaytukayev, og til sist en tidligere polititjenestemann ved navnet Sergej Khadjikurbanov.

Spekulasjoner om presidenten stod bak

Anna Politkovskaja ble drept i sitt hjem på Vladimir Putins fødselsdag 7. oktober i 2006.

Datosammenfallet har ført til spekulasjoner om presidenten eller noen av hans menn var innblandet i bestillingen av drapet.

Dette var under hans andre periode, og da krigen i Tsjetsjenia mellom russiske styrker og tsjetsjenske separatister var intens.

Internasjonalt ble Politkovskaja kjent for sin dekning av krigen i Tsjetsjenia, hvor hun avslørte overgrep fra de russiske hemmelige tjenestene. Avsløringene var også knyttet til president Vladimir Putin, og russiske myndigheter mislikte hennes arbeid.

Første dom seks år etter drapet

Mennene som tirsdag ble dømt, stod allerede i 2009 tiltalt i retten i forbindelse med drapet, men ble da frikjent. Senere ble de tiltalt på nytt.

I 2012 ble den russiske politimannen Dmitrij Pavljutsjenko dømt for å ha overvåket Politkovskaja slik at mordet på henne var mulig. Han var den første som ble dømt for drapet, seks år etter at drapet fant sted.

Politkovskajas advokat og barn har tidligere sagt at det må letes et helt annet sted etter de som faktisk bestilte drapet, nærmere bestemt i det russiske maktmiljøets innerste sirkler.

En talsperson for den russiske påtalemyndigheten uttalte tirsdag at myndighetene gjør hva de kan for å identifisere og spore personen som bestilte drapet, skriver Reuters.

Politkovskaja fikk flere internasjonale priser, blant annet Den Norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris i 2003. Drapet skapte sterke reaksjoner, blant annet fra menneskerettsorganisasjoner og journalistorganisasjoner, som fordømte drapet.

SISTE NYTT

Siste nytt