Hopp til innhold

Fem barn drept i Gaza i natt

Flere enn 30 mennesker ble drept da Israel bombet 160 mål i Gaza i natt. I morgentimene ble åtte raketter skutt mot Tel Aviv, og to personer drept i ulike angrep mot Gazastripen.

Røyk etter et israelsk andgrep nord på Gazastripen

Røyk over den nordlige delen av Gaza etter et israelsk luftangrep 9. juli 2014.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Flyalarmen gikk i Tel Aviv gikk i morgentimene i dag da fem raketter ble avfyrt fra Gaza mot byen. Rakettene ble ifølge israelsk radio skutt ned av rakettforsvarssystemet Iron Dome.

Den israelske avisen Haaretz skriver at rakettene var rettet mot flyplassen Ben-Gurion, som er Israels hovedflyplass, frekventert av en rekke internasjonale flyselskaper.

Israel svarte med å på nytt bombe mål i Gaza, etter rakettangrepene Hamas, ifølge Israels forsvar, sier de har tatt på seg ansvaret for.

Bilister gjemmer seg bak bilene sine under flyalarm i Tel Aviv

Bilister gjemte seg ved bilene sine da flyalarmen gikk i Tel Aviv i morges, 9.juni 2014.

Foto: STRINGER/ISRAEL / Reuters

Kraftig opptrapping

Konflikten mellom Israel og palestinerne eskalerte kraftig tirsdag. Fire Hamas-medlemmer ble drept da de forsøkte å ta seg inn i Israel via sjøveien.

Tirsdag kalte også Israel inn 40.000 reservesoldater til tjeneste, og Hamas erklærte at alle israelere er legitime mål.

Statsminister Erna Solberg er svært bekymret for opptrappingen av konflikten og ber begge partene besinne seg.

– Vi vet at situasjonen i Midtøsten generelt er ustabil for øyeblikket, og det er ikke annet vi kan gjøre enn å appellere til lederne på begge sider om å besinne seg, og finne fram til løsninger. Ytterligere eskalering hjelper ikke på noen utfordringer, sier hun.

– At Israel nå klargjør 40.000 soldater for bakkekrig er sterkt beklagelig fordi det kan føre ytterligere voldshandlinger og flere som dør. Vi har noen utfordringer fordi vi ikke har fått fredssamtalene i gang, at Israel blokkerer en del av produktene fra Vestbredden, sier Solberg til NRK.

Statsministeren mener vi nå burde sett en mer positiv utvikling, og er svært bekymret. Hun mener det verdenssamfunnet kan gjøre er å ytre press på begge sider.

– Og det bør alle gjøre, for vi er ikke tjent med en ny storkonflikt i Midtøsten, sier hun.

– Hamas har et titall langdistanseraketter

Hamas har et titall langdistanseraketter som kan rekke lenger inn i Israel enn noen gang før, ifølge israelsk militærkilder.

En rakett av typen M-302 som tirsdag kveld ble avfyrt fra Gaza traff kystbyen Hadera i Israel, men ingen ble skadd i angrepet, opplyser en militær talsmann. Kystbyen ligger 96,5 kilometer nord for Gazastripen.

– Vi forstår at det er flere titall flere slike raketter på Gazastripen, som potensielt kan være langdistanseraketter, opplyser den israelske oberstløytnant Peter Lerner ifølge NTB.

Hamas hevdet å ha avfyrt en rakett mot byen Haifa i Nord-Israel, som ligger 140 kilometer fra Gaza. Dersom opplysninger stemmer, er dette det lengste rakettangrepet fra Gazastripen noensinne.

Israelere går i dekning i en trappeoppgang i Tel Aviv under luftangrepssirene

Disse israelske mennene gikk i dekning i en trappeoppgang under luftangrepsalarmen 9. juli 2014

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

160 bombeangrep mot Gaza

Israelske luftstyrker bombet 160 mål på Gazastripen natt til onsdag, og i løpet av de to siste dagene har de angrepet rundt 430 mål, opplyser general Moti Almoz til en militær radiostasjon onsdag.


Hafez Hamad – en av lederne for gruppen Islamsk hellig krig – foreldrene hans, kona og to barn måtte alle bøte med livet da boligen deres i byen Beit Hanun ble bombet i natt. Opplysninger fra nyhetsbyrået Reuters tyder på at de drepte barna er Hamads brødre.

En palestinsk gutt bærer tingene sine forbi ruinene av familiens hus

En palestinsk gutt bærer eiendelene sine forbi ruinene av familiens hus etter et luftangrep i Gaza by, 9. juli 2014.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

NRKs reporter Sidsel Wold, som nå oppholder seg i Ashkelon i Sør-Israel, forteller at det israelske militære pleier å ringe familiene før hus bombes, men at det ikke kan ha skjedd her.

Bombingen av bolighuset var det siste i en lang rekke luftangrep mot mål på Gazastripen som begynte tirsdag morgen. Minst 23 palestinere er drept, hvorav flertallet skal være sivile og minst fem er barn. Og rundt hundre er meldt såret.

Samtidig har raketter skutt ut fra Gazastripen for første gang på flere år nådd så langt inn i Israel som til den økonomiske hovedstaden Tel Aviv og den hellige byen Jerusalem. Minst to israelere skal være såret i angrepene.

– At rakettene når så langt inn i Israel som til disse byene gjør at Israelerne nå føler at hele Israel er under angrep, sier Wold.

Israel har kalt inn 40.000 soldater for å klargjøre dem til en eventuell bakkekrig. Palestinas president Mahmoud Abbas har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp til å stoppe konflikten.

– Problemet er at det ikke er noen militær løsning på konflikten, men en politisk. En kommentator her sa:« Israels nåværende regjering vil ikke betale prisen for fred, men de er heller ikke villige til å betale prisen for krig». Situasjonen vi ser her nå viser tydeligere enn noen gang at løsningen er politisk, sier Wold.

Sidsel Wold i Israel

Sidsel Wold hørte en kraftig eksplosjon da hun snakket i telefonen med sin sjåfør som bor i Beit Hanun i går kveld. Det var angrepet på Hafez Hamad hun hørte.

Foto: Gunnar Bratthammer/NRK

– Angrep besvares med angrep

Israelske fly angrep denne bygningen som skal ha huset en politistasjon drevet av Hamas

Israelske fly angrep denne bygningen som skal ha huset en politistasjon drevet av Hamas.

Foto: THOMAS COEX / Afp
Røyken stiger fra et av Israels flyangrep på Gazastripen tirsdag

Røyken stiger fra et av Israels flyangrep på Gazastripen tirsdag

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Det er frykt for at konflikten skal forverre seg ytterligere, og mange har de siste dagene advart om at det kan bryte ut en ny krig mellom Israel og væpnede palestinske grupper.

– Dette er konflikt der angrep besvares med angrep. Å vite hvem man skal gi hovedskylden for opptrappingen, er ikke lett. Samtidig må man huske at Israel er den sterkeste parten, og landet har et hovedansvar for å finne en løsning som ikke medfører katastrofale følger for sivilbefolkningen, sa professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter til NTB tirsdag.

Han mener det ser ut til at situasjonen beveger seg i retning av en større militær konfrontasjon.

– En invasjon av Gazastripen vil ha store konsekvenser for sivilbefolkningen, advarer Butenschøn.

Kan bli langvarig

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som i praksis har makten på Gazastripen, har påtatt seg ansvaret for rakettangrepene mot Israel. Samtidig har Israel kalt inn 40.000 soldater som står klare til en eventuell bakkeoperasjon.

– Israels væpnede styrker forbereder en bakkeoperasjon mot Hamas, men om den blir noe av, avgjør Hamas, sa den israelske militære talsmannen Peter Lerner til NTB på telefon tirsdag.

Landets forsvarsminister Moshe Yaloon mener militæraksjonene kan bli langvarig.

– Vi forbereder en kampanje mot Hamas, som ikke vil være over på bare noen få dager, sier Yaloon i en uttalelse.

Hamas angrep ikke bare Israel med raketter tirsdag. Fire væpnede palestinere fra Gazastripen ble drept da forsøkte å innta Israel sjøveien og gikk i land på en strand sør i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt