Hopp til innhold

Fem år gamle Omran har bare levd i krig

Fem år gamle Omran overlevde et angrep i Aleppo og bildene av ham går verden rundt som et symbol på grusomhetene i krigen i Syria. Nå er gutten gjenforent med familien sin.

00:00:01 / 00:00:371x
Bildene av en liten gutt som skal være skadet etter et angrep mot Aleppo blir spredd over hele verden

Legen som så til femåringen sier i et intervju med BBC at gutten ikke sa et ord mens han fikk behandling.

– Omran var redd og fortumlet og gråt ikke siden han var i sjokk. Hver dag får vi inn barn med langt verre skader og tristere historier. Mange mister lemmer, sier Dr. Mohammad.

Bildet er hentet fra en video som også ble spredd på Youtube og viser tre barn med skader som blir båret ut etter angrepet.

Video viser 3 barn som skal være reddet fra ruiner i Aleppo.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier bildene viser krigens sanne ansikt.

– Den vesle gutten har aldri opplevd en eneste dag i livet sitt uten krig, ødeleggelse, død og fattigdom i landet sitt, sa John Kirby.

Skal ha vært russiske fly

Syrian Observatory for Human Rights melder at det ble gjennomført et flyangrep mot nabolaget al-Qaterji i Aleppo onsdag kveld som kostet tre mennesker livet.

Den lokale koordinasjonskomiteen i Aleppo sier angrepet ble gjennomført av russiske krigsfly.

En lege i området forteller til The Telegraph at fire andre barn, en kvinne og to unge menn ble skadet i angrepet mot al-Qaterji nabolaget.

Syria Russia

Bildet er tatt under et bombeangrep mot Aleppo tirsdag denne uken. Det viser et russisk Tu-22M3 fly. Bildet er fra en video som det russiske forsvaret har sendt ut.

Foto: Ap

Gjenforent med familien

The Telegraph skriver at den fem år gamle Omran ble behandlet for et sår i hodet ved et lokalt sykehus og at han ble skrevet ut samme kveld.

Omrans tre søsken på ett, seks og elleve år ble også reddet ut av det ødelagte huset. Hans far og mor unnslapp med lettere skader.

Fotografen, Mahmoud Raslan, som tok bildet av Omran Daqneesh sier til Ap han var med å hente ut tre døde barn fra bygningen før femåringen ble tatt med til sykebilen.

– Jeg har tatt mange bilder av drepte eller skadde barn i de daglige angrepene. De er vanligvis bevisstløse eller så gråter de. Men Omran satt der, helt stille og bare stirret, som om han ikke forsto helt hva som hadde skjedd, sier han på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Omran og søsteren i ambulanse

Også søsteren til Omran ble sendt til legesjekk etter angrepet.

Foto: STRINGER / Reuters

Så russisk fly i forkant

Angrepet skal ha skjedd omtrent klokken 1920 lokal tid.

Ap skriver at innbyggerne i bydelen hadde fått et varsel om at et angrep kunne komme.

Naboer til den russiske flybasen ved Hmeimim så et russisk krigsfly som tok av, og de sa fra til aktivistnettverket i Aleppo.

– Vi regnet med at flyet ville komme fram hit to minutter senere, og det gjorde det, forteller fotograf Raslan til Ap.

Ap skriver at ingen ble skadet i det første angrepet flyet gjennomførte, men at i det andre angrepet så ble livet til den fem år gamle Omran vendt på hodet.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

Syriske opprørere skyter mot regjeringsstyrkene fra en posisjon inne i et sivilt hus i Aleppo.

Foto: FADI AL-HALABI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.