Fem amerikanske soldater drept i selvmordsangrep

Minst 20 mennesker er drept i flere ulike selvmordsangrep i Irak mandag. Fem av de drepte er amerikanske soldater.

Irak

Mandag har vært en blodig dag i Irak med en rekke drepte i flere ulike angrep. Her inspiseres et pansret kjøretøy etter at en veibombe gikk av i Bagdad.

Foto: SAAD SHALASH / Reuters

Angrepene er utført i hovedstaden Bagdad og Saddam Husseins fødeby Tikrit.

Fem amerikanske soldater ble drept i et rakettangrep mot USAs Camp Victory-base like utenfor Bagdad, melder irakiske myndigheter. USA har ikke villet gi ut noen opplysninger om angrepet ennå, utover å bekrefte at fem er drept.

Dette er dermed det mest dødelige angrepet mot amerikanske styrker i Irak de siste to årene.

Det totale antallet drepte amerikanske styker i Irak er nå oppe i 4459. 45.000 soldater er stasjonert i landet, og de er nå mest involvert i opplæring av irakiske kolleger, i tillegg til å jobbe med antiterroroppdrag.

Flere angrep

I et annet angrep ble minst 12 personer drept og 19 skadd da en selvmordsbomber sprengte seg selv i en bil i Tikrit, like ved inngangen til et område med flere palasser.

De fleste ofrene var sikkerhetstjenestemenn. En øverstkommanderende for etteretningstjenesten skal være blant de drepte, ifølge politiet.

Video Selvmordsbombeangrep i Irak

Video: Minst 12 mennesker er drept i et selvmordsbombeangrep i Tikrit.

Mandag er også fire mennesker drept av en bilbombe i Bagdad da en bilbombe gikk av i byen. En person ble også skutt og drept.

LES OGSÅ: Britiske militære ute av Irak

Disse angrepene skjer tre dager etter angrepene på Tikrit moské der 24 personer ble drept og over 70 skadd.

Angrepene reiser tvil over irakiske sikkerhetsstyrker – bare måneder før amerikanske styrker etter planen skal trekke seg ut.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt