Nok en prorussisk feltkommandant drept i Donbass

Den prorussiske feltkommandanten Mikhail Tolstykh, bedre kjent under sitt krigernavn «Givi», ble drept i en eksplosjon i Donetsk øst i Ukraina onsdag morgen.

Givi drept

Den prorussiske feltkommandanten Mikhail «Givi» Tolstykh ble drept i et attentat onsdag morgen. Her er han fotografert i Donetsk i oktober 2014.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Kommandanten er den siste i rekken av lokale prorussiske militsledere som er drept i attentater, som ingen har påtatt seg ansvaret for.

Like over klokken 06 onsdag morgen ble bygningen som huser hovedkvarteret til «Somali-bataljonen», rammet en voldsom eksplosjon. Bataljonen er i dag en del av de militære styrkene til den prorussiske «Folkerepublikken Donetsk».

De prorussiske separatistenes nyhetsbyrå DONi har lagt ut bilder tatt fra attentatstedet der "Givi" ble drept

Trolig granatangrep

Etter noen timer ble det klart at målet for det som etter alt å dømme var et målrettet angrep var Mikhail Tolstykh, sjefen for «Somali». Flere kilder sier at det trolig var en granat avfyrt fra det håndholdte russiskproduserte våpenet Shmel som forårsaket eksplosjonen.

Motorola

Arseny "Motorola" Pavlov ble drept i et attentat i Donetsk 16. oktober 2016

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Den 36 år gamle Mikhail «Givi» Tolstykh gjorde seg bemerket allerede under de første kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker sommeren 2014.

Fra en anonym tilværelse som vanlig arbeider, steg han raskt i rekkene, og kommanderte snart sin egen bataljon.

Han deltok i de voldsomme kampene rundt stasjonsbyen Ilovajsk i slutten av august 2014, da hundrevis av ukrainske soldater ble omringet og drept. Tolstykh er selv født og oppvokst i Ilovajsk.

Russland er mitt fedreland

På Youtube ligger det flere videoer der Givi står tilsynelatende rolig og mens granater og kuler hagler rundt ham.

Han skaffet seg også et rykte som en nådeløs og brutal leder da han fjernet distinksjonene på ukrainske soldater, som var tatt til fange, og puttet dem inn i munnen på soldatene, noe som er et brudd på alle internasjonale regler for fangebehandling.

Mikhail Tolstykh har i flere intervjuer sagt at han ser på Russland som sitt fedreland, og at han ikke føler noe tilknytning til Ukraina og regjeringen i Kiev.

Det har lenge gått rykter om at han og flere andre av de selvutnevnte feltkommandantene i «Folkerepublikken Donetsk» DNR motsetter seg ethvert forsøk på kompromiss i tråd med de avtalene som er inngått mellom Ukraina og Russland, etter påtrykk fra blant annet Tyskland og Frankrike.

Borgerkrigen i Øst-Ukraina.

Soldater fra Folkerepublikken Donetsk sperrer av et område like ved der kommandanten «Givi» ble drept i dag tidlig.

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

I oktober 2016 ble en annen av feltkommandanten i DNR, Arseny «Motorola» Pavlov, drept i et attentat som har mange likhetstegn med det som nå tok livet av «Givi». Også i den andre av de prorussiske folkerepublikkene øst i Ukraina, Luhansk, har det vært attentater mot personer som har kontroll over lokale militser.

Konflikt mellom separatistene?

Myndighetene i DNR var raskt ute med å legge skylden for onsdagens attentat på ukrainske myndigheter.

Men Zorjan Sjirjaken, rådgiver til den ukrainske innenriksministeren, sier at det som har skjedd viser at det er en alvorlig konflikt innad i DNR, og han oppfordret samtidig presidentene i folkerepublikkene Aleksander Zakharsjenko og Igor Plotinskij å overgi seg til ukrainske myndigheter slik at de ikke lider samme skjebne som Mikhail Tolstykh.

Ukrainske myndigheter mener det pågår en maktkamp i «folkerepublikkene» mellom dem som nå ønsker et kompromiss for å få slutt på konflikten med Kiev og dem som motsetter seg enhver politisk løsning.

De tror derfor at det muligens er den russiske sikkerhetstjenesten FSB, sammen med lokale støttespillere, som nå forsøker å rydde brysomme elementer av veien før det eventuelt blir inngått en avtale med Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt