Norge og Storbritannia skal øve sammen mot oljeterror

Britisk og norsk politi og forsvar – inkludert begge lands spesialsoldater – skal nå øve sammen, for å være skodd hvis det kommer et nytt terrorangrep mot oljeanlegg.

Forsvarets spesialkommando under antiterrorøvelse på oljeplattform

Forsvarets spesialkommando under en antiterrorøvelse på en norsk oljeplattform.

Foto: Forsvaret/Torbjørn Kjosvold

Det kom ut av møtet mellom statsministrene Jens Stoltenberg og David Cameron i Davos i formiddag, der de begge deltar under Verdens økonomiske forum.

Begge regjeringssjefene er svært berørt av terrorangrepet mot gassanlegget In Amenas. Både BP og Statoil er hardt rammet av tap blant ansatte. Fortsatt er fem nordmenn savnet, det samme er flere britiske borgere.

BP ble Statoils foretrukne alliansepartner da det norske oljeselskapet skulle etablere seg utenlands, og selskapene er derfor sammen om operatørskap og eierskap ulike steder i verden.

Det gjør at de to statsministrene mener det er naturlig å knytte seg bedre sammen også på myndighetsnivå.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jens Stoltenberg og David Cameron

Jens Stoltenberg og David Cameron under dagens møte i Davos. Begge nasjonene ble hardt rammet av terrorangrepet i Algerie.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Skal holde felles øvelser

– Jeg kondolerer dere med tapene av liv i Algerie. Vi har samarbeidet så godt vi kunne, og vi må forsøke å dra lærdom av dette slik at vi kan håndtere lignende situasjoner dersom de skjer i fremtiden, sa David Cameron da han sammen med Stoltenberg møtte pressen i etterkant av møtet.

– Vi er enige om å forsterke samarbeidet når det gjelder å forebygge og håndtere fremtidige kriser, som den i Algerie, utdyper Stoltenberg overfor NRK.

De to statsministrene vil be embetsmenn, eksperter og «berørte tjenester», som Stoltenberg kaller det, sette seg sammen og komme med forslag til begge regjeringene om hvordan samarbeid skal styrkes og hvordan det skal utøves i praksis.

– Det handler også om å øve sammen. Tid vil være kritisk, så det må reageres raskt når slike kriser oppstår, sier Stoltenberg.

Han peker på at Norge og Storbritannia deler kontinentalsokkelen i Nordsjøen og at de to oljeselskapene BP og Statoil opererer sammen i utlandet.

– Det gjør at vi må ruste oss enda bedre – sammen – for å håndtere nye kriser i fremtiden.

Arbeidsfordeling

Den norske statsministeren sier det trolig vil bli en arbeidsfordeling mellom de to nasjonene.

– Man trenger politi, spesialsoldater og medisinsk personell og fordi det dreier seg om mange land, må vi ha en arbeidsfordeling hvor vi raskere kan bistå hverandre. Det vil være helt avgjørende for å håndtere kriser som måtte komme i fremtiden, sier Stoltenberg.

Forsvarets spesialkommando og politiets beredskapstropp har i mange år trent på å forsvare og «ta tilbake» norske oljeinnstallasjoner, både på land og ute i Nordsjøen. Og britene regnes for å ha noen av verdens beste spesialsoldater samt at de har større utstyrskapasitet enn hva Norge har.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt