Feiring og arrestasjoner i Jemen etter eks-presidentens død

Støttespillere av Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh går en risikofylt tid i møte.

feirer at Saleh er død

FEIRER: Tilhengere av Houthi-opprørerne feirer at eks-president Saleh er drept. Tusener deltok i feiringen tirsdag i Sanaa i Jemen.

Foto: Hani Mohammed / AP

Det er iverksatt en klappjakt mot kretsen rundt Jemens tidligere president Saleh, som ble drept på mandag etter at han skiftet side i borgerkrigen. Samtidig feirer tusener av innbyggere drapet.

Houthi-militsen, som nå styrker grepet om hovedstaden Sanaa, gjennomfører razzia og pågripelser rettet mot dem som støttet den tidligere presidenten.

– Vi skal ta de nødvendige skritt mot forræderne og alle som har samarbeidet med dem, sier Saleh al-Sammad, leder for det politiske rådet i Houthi-militsen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Andre lojale medarbeidere til Saleh er tatt av dage. En av dem skal være den kjente generalen Tariq Saleh, som er eks-presidentens nevø.

FILE PHOTO: General Tariq Saleh, a nephew of former Yemeni leader Ali Abdullah Saleh, speaks on his walkie-talkie at the Republican Palace in Sanaa

DREPT: Det skal foregå en klappjakt på Saleh-tilhengere i Jemen. Nevøen til eks-presidenten, general Tariq Saleh, skal være drept, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Foto: Khaled Abdullah Ali Al Mahdi / Reuters

FN ber om våpenhvile

I FN-hovedkvarteret var det et lukket møte om situasjonen i Jemen tirsdag kveld. Alle medlemmer i Sikkerhetsrådet ber partene i konflikten i landet om å stanse krigshandlingene og gå tilbake til forhandlingsbordet.

– Den politiske dynamikken i Jemen har endret seg kraftig etter drapet på Salehm, sier FNs spesialutsending til Jemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Frankrikes FN-ambassadør, François Delattre, tror eks-presidentens død mandag kan åpne for «en ny mulighet til å få fart på en politisk prosess i landet».

demo mot Saleh

SKIFTET SIDE: Titusener av mennesker var ute i gatene i Sanaa tirsdag for å feire at Houthi-militsen hadde drept Ali Abdullah Saleh dagen før. Saleh skal ha blitt drept fordi han skal ha skiftet side og åpnet for direkte dialog med Saudi-Arabia, som leder koalisjonen mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Foto: Mohammed Huwais / AFP

Saudi-Arabia svarer med bomber

FNs håp om at Salehs død kan føre til fred og forsoning, kan allerede nå ha falt for døve ører. Saudi-Arabia, som leder en koalisjon mot Houthi-militsen, har svart med kraftige luftangrep.

Etter at Saleh ble tatt av dage har saudierne stått bak 25 luftangrep, de fleste er rettet mot Sanaa der Houthi-militsen har vært på offensiven den siste tiden.

Angrepene blir sett på som en ren hevnaksjon etter drapet på Saleh.

Skiftet side

Ali Abdullah Saleh skal ha vært en mester i å støtte seg på ulike allianser i Jemen. Det gjorde at han kunne bli sittende som landets leder i mer enn tre tiår.

De siste årene, under borgerkrigen i landet, har han alliert seg med den Iran-støttede Houthi-militsen som kontrollerer store deler av Jemen.

Saleh skal ha blitt drept på mandag etter at han igjen skiftet side. Han skal ha åpnet for direkte dialog med Saudi-Arabia som leder koalisjonen mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt