Hopp til innhold

Reagerer med avsky på feiring av Thatchers død

Mange briter samlet seg til rene gatefester for å feire at Margaret Thatcher døde mandag. Respektløst, mener Tony Blair.

Feiret Thatchers død

I London samlet mange seg i gatene for å feire nyheten om Thatchers død.

Foto: CARL COURT / Afp

Den tidligere Labour-statsministeren kommer med skarp kritikk til de mange britene som tok til gatene for å feire Thatchers bortgang.

– Det er ganske skamløst. Selv om man var sterkt uenig med henne, må man vise respekt ved hennes bortgang, sier han til BBC.

Natt til tirsdag måtte politiet ut i gatene for å få kontroll over feiringen. I Brixton i Sør-London samlet mange seg utenfor kinoen Ritzy. Enkelte hadde med seg bannere hvor det stod skrevet «The Bitch is Dead».

Ved Windrush Square var en gruppe samlet og ropte «Maggie, Maggie, Maggie, død, død, død», skriver Sky News. Dette er det samme området som de voldsomme protestene mot Thatcher fant sted i 1981, to år etter at hun kom til makten.

Feiret Thatchers død

Utenfor kinoen Ritzy møtte mange opp for å feire Thatchers død. Tre mann klatret opp på bygget og skrev 'Margaret Thatcher's dead LOL'

Foto: ANDREA FALLETTA / Afp

I Bristol ble sju politimenn skadd, én av dem alvorlig, da «gatefestene» utartet til å bli voldelige. Politiet ble pepret med flasker og søppel fra de rundt 200 som deltok, skriver Daily Mail.

Også i Liverpool samlet mange seg for å feire Thatcher bortgang. Utenfor Lime Street Station sendte de opp fyrverkeri.

Labours partileder Ed Miliband fordømmer enhver feiring av Thatcher død, og påpeker at hun var en stor person i britisk politikk og internasjonalt.

– Selv om partiet er uenig med mye av det hun gjorde, kan vi respektere henne, sier en talsperson for Miliband til BBC.

– Splittet nasjonen

Feiret Thatchers død

I Londons gater valgte mange å sprette Champagnen i anledningen Thatchers død.

Foto: CARL COURT / Afp

Thatchers motstandere legger skylden på henne for å skapt de store sosiale ulikhetene i dagens Storbritannia, og at hun la britisk industri i grus og lot finansnæringen få frie tøyler.

Men tilhengerne hennes mener at hun reddet Storbritannia, og at hennes jernvilje bidro til å redde landet.

Tirsdagens utgaver av de britiske avisene beskriver hvor splittet britene er i synet på henne. Både «Nasjonens redningskvinne» og «Grådighetens arkitekt» blir brukt om eksstatsministeren.

Høyreavisene er fulle av overstrømmende ros av Thatcher. Daily Telegraph skriver at Storbritannias første og eneste kvinnelige statsminister var «en forkjemper for frihet for arbeidere, nasjoner og for verden».

Avisen Daily Mail skriver på forsiden tirsdag: «Kvinnen som reddet Storbritannia». Mens The Sun har en 24 sider lang hyllest, der Thatcher blir blant annet beskrevet som «en unik statsminister med stort mot», skriver NTB.

Avisforsider om Thatchers død

Britiske avisforsider Thatchers død

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Venstretabloiden The Daily Mirror konsentrerer seg også om eksstatsministerens polariserende innflytelse på nasjonen, og har følgende forside tirsdag: «Kvinnen som splittet en nasjon».

Den sosialistiske publikasjonen Morning Star mener Thatcher er kvinnen som «rev Storbritannia fra hverandre.» Og «statsministeren som brakte landet til sine knær og ruinerte livene til millioner av mennesker».

Bisettes neste uke

Tirsdag morgen ble det klart at Thatcher skal bisettes fra St. Paul's Cathedral onsdag neste uke, og at dronning Elizabeth vil delta på seremonien.

Storbritannias tidligere statsminister døde av et slag mandag. Noen timer senere ble kroppen hennes fraktet bort fra Ritz Hotel i London i en privat ambulanse. Det var på dette hotellet hun tilbrakte sin siste tid.

Thatcher var selv klar på at hun ikke ønsket noen statsbegravelse. Det ønsker heller ikke familien hennes, opplyser hennes talsmann Lord Tim Bell, ifølge NTB.

Hun var spesielt imot å ligge på paradeseng, slik at folk kunne komme og ta avskjed. Det mente hun ville være upassende, ifølge Bell.

Feiret Thatchers død

I George Square i Glasgow samlet mange seg for å feire Thatchers død mandag.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt