NRK Meny
Normal

Feiret krigens slutt med et kyss

Hundrevis av par gjenskapte det berømte øyeblikket fra Times Square i New York for 65 år siden da nyheten kom om at andre verdenskrig var slutt.

Det berømte bildet av matrosen som i gledesrus kysser en sykepleier på Times Square 14. august 1945 ble trykket i magasinet Life.

De to som kysset på Times Square ble foreviget av fotojournalisten Alfred Eisenstaedt og ble et symbol på lettelsen, gleden og optimismen som kom til uttrykk etter nyheten om at Japan overga seg ved å godta vilkårene fra Potsdam-konferansen.

Og at andre verdenskrig dermed var over.

– Må holdes i live

Til stede under markeringen av 65-årsjubileet for krigens slutt lørdag var også flere veteraner som kjempet under andre verdenskrig.

– Jeg ønsker at denne dagen skal bli holdt i live, sier Rocco Moretto (86) til nyhetsbyrået AP.

Moretti deltok under landgangen ved Omaha Beach i 1944. Han hadde trukket i sin gamle uniform og kysset sin venninne Margie Zwick, som deltok i Women's Army Corps.

Kampanjen Keep the Spirit of '45 Alive sto bak en rekke arrangementer rundt om i USA for å markere dagen.

Ukjent par

Edith Shain

Edith Shain med det berømte bildet av Alfred Eisenstaedt under en markering i 2005.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Lenge var det ingen som visste identiteten til det kyssende paret på Times Square. Senere skal sykepleieren på det berømte bildet ha blitt identifisert som Edith Shain, som jobbet ved Doctors Hospital i New York.

Sammen med tusenvis av andre deltok hun i feiringen av slutten på krigen på Times Square 14. august 1945 da en matros kom og kysset seg gjennom menneskemengden.

– Noen grep tak i meg og kysset meg. Jeg lot ham gjøre det fordi han kjempet for landet sitt. Jeg lukket øynene da han kysset meg. Jeg så ham aldri, har Shain fortalt om øyeblikket.

Edith Shain døde i sitt hjem i Los Angeles 20. juni i år, 91 år gammel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt