Feirer økonomisk oppgang med billigere øl og bingo

LONDON (NRK): Den britiske regjeringen gir skattelette til alle som tjener opp mot en million kroner, men varsler fortsatt innstramminger i trygdeordningene. Men alkohol og bingo blir billigere.

George Osborne

Britenes finansminister George Osbourne trakk frem de positive tegnene i britisk økonomi da han la frem sitt femte statsbudsjett i dag. Bildet er fra da han gjenåpnet The Red Lion Pub i februar i år.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / Afp

– Storbritannias økonomi vokser mer enn noen annen utviklet økonomi, sa britenes finansminister George Osbourne da han la frem statsbudsjett i dag.

Til den vanlige jublingen fra regjeringspartiene og buingen fra opposisjonen, presenterte Osbourne sitt femte statsbudsjett i ettermiddag.

Fremleggelsen av statsbudsjettet gir statsråden lov til å nyte alkohol undre fremleggelsen, men det ble med et glass vann for finansministeren som ifølge den britiske tabloidpressen for tiden går på 5:2-dietten.

Det samme kan nok også sies om britisk økonomi. På noen områder åpnes pengesekken, på andre er den snurpet igjen.

Oppjustert vekst

Storbritannia har opplevd de verste nedgangstidene siden krigen, men siden i sommer har økonomien sakte, men sikkert vist positive tegn.

– Jeg kan fortelle i dag, at økonomien fortsetter å bli bedre, sa Osbourne da han startet presentasjonen, og statsminister David Cameron og de andre statsrådene var raskt i gang med sine høylytte bejublende «yeeah», gjerne så høyt at buingen fra andre siden av underhuset ikke lot seg høre.

– Den bedrer seg raskere enn vi har trodd. Sammen med det britiske folket beholdt vi troen, etter den røren vi ble overlatt (enda høyere bejubling), men jobben er langt fra ferdig. Vi låner fortsatt for mye, vi investerer for lite, eksporterer for lite og sparer for lite. I dag gjør vi mer for å bedre det.

Tidligere indikasjoner antydet en økonomisk vekst på 2,3 prosent, den oppjusterte regjeringen i dag til 2,7, som er den kraftigste veksten på 30 år. Det gjorde Osbourne et mildt sagt stort poeng ut av:

– Vi vokser raskere enn Tyskland, raskere enn Japan, raskere enn USA, det er faktisk ingen utviklet økonomi i verden som vokser raskere enn Storbritannia i dag.

Store skattelettelser

underminister Lord Paul Deighton i finansdepartementet

Underminister Lord Paul Deighton mener innstrammingene vil tvinge fler fra trygd og over i arbeid

Foto: Espen Aas / NRK

Som regjeringen har lovet i lengre tid, kom det skattelettelser, alle med inntekter opp til 100.000 pund får skattelettelser. I tillegg varslet regjeringen skattefradrag for barnefamilier som trenger barnepass. I motsetning til i Norge er det ingen makspris på barnehager, og det er vanlig at en barnehageplass gjerne koster langt over 100.000 kroner i året.

I tillegg skal det lønne seg mer å spare, Osbourne kalte selv det han la frem som «sparernes budsjett». På grunn av rekordlav rente har det vært lite å hente på sparing siden økonomikrisen inntraff i 2008, men nå settes det i gang en rekke insentiver for å spare både i bank og verdipapirer.

En tidligere varslet avgiftsøkning for drivstoff over sommeren er også fjernet.

Strammer inn velferden

Gjennom hele regjeringsperiode har koalisjonsregjeringen, med de konservative i front, strammet inn på velferdsordningene, og det kommer mer. Regjeringspartner liberaldemokratene har ikke alltid vært like begeistret, men innstrammingen fortsetter.

Finansminister Osbourne har nå fastlagt et tak for nesten alle velferdsordningene, slik at de samlet sett ikke får overstige drøyt 119 milliarder pund i neste budsjettperiode. Bare statspensjoner, gratis tv-lisens for de over 75 år og et par andre ordninger er fredet. Taket skal justeres i takt med inflasjonen, men det betyr at mange som går på trygd for mindre å rutte med.

Dette har fått opposisjonen, det britiske arbeiderpartiet Labour, til å reagere, og gjentar at vanlige briter får det tøffere og tøffere under den sittende regjeringen.

NRK spurte underminister Lord Paul Deighton i finansdepartementet om hvorvidt innstrammingene også handlet om å tvinge fler fra trygd og over i arbeid, noe han bekreftet.

– I utgangspunktet er det rent budsjettmessig, for å få balanse, at vi setter et tak på velferdsutbetalingene. Samtidig så er, og har det, alltid vært viktig for denne regjeringen at det skal ikke lønne seg å la være å jobbe, sier Lord Deighton til NRK.

Finansminister George Osbourne understreket det samme under sin presentasjon ved å si at utgiftene «aldri mer skal løpe ut av kontroll» med henvisning til den forrige arbeiderpartiregjeringen.

Billigere øl, sprit og bingo

Britiske finansministre vet å putte inn noen godbiter i budsjettet som de vet for stor oppmerksomhet. George Osbourne slår av en penny (ca. 10 øre), i avgift på øl, fryser avgiftene på brennevin og sider og halverer skatt på bingo-gevinstene.

Det siste skal legge til rette for større gevinster fremover.

For å sikre gode oppslag, lakk også finansdepartementet allerede i går kveld nyheten om at de skal gjeninnføre en ny type et-punds mynt, med 12 kanter.

Årsaken er at dagens runde mynt er lett å kopiere, og mynter verdt flerfoldige millioner er i sirkulasjon. Den nye mynten skal være langt vanskeligere å forfalske.

En tilsvarende mynt sirkulerte da nåværende dronning Elizabeth II var barn, nå kommer den tilbake, og denne gangen med hennes portrett på. Den nye mynten kommer i 2017. Finansministeren passet også på å bruke god tid på å fortelle om den nye mynten under presentasjonen i dag.

Den forrige konservative finansministeren, Kenneth Clarke, fra John Majors regjering på midten av 90-tallet, presenterte statsbudsjettet mens han røkte sigar og drakk whisky i underhuset. George Osbourne nippet så vidt til vannglasset sitt noen ganger.

Da presentasjonen var over, sto fortsatt vannglasset halvtomt ved siden av ham. Eller var det halvfullt?

SISTE NYTT

Siste nytt