NRK Meny
Normal

Feiring i Nord-Korea, hat-protester i Sør-Korea

Markeringen av fødselsdagen til Nord-Koreas landsfader, Kim Il-sung, understreker spenningen i regionen: I Nord-Korea feires dagen med storslåtte opptog, mens sørkoreanere svarer med plakatbrenning.

Markering av 101-årsdagen til Nord-Koreas landsfader Kim Il-Sung

I Nord-Korea ble Kim-Il Sungs 101-årsdag markert med feriring (t.v.), mens sørkoreanere i Seoul benyttet anledningen til å brenne plakater av den tidligere lederen og nåværende president Kim Jong-un (t.h.).

Foto: montasje / Scanpix

Mandag er det 101 år siden Nord Koreas «evige president», Kim Il-sung, ble født.

Landsfaderen døde i 1994, men persondyrkelsen av ham lever fortsatt i beste velgående.

I hovedstaden Pyongyang ble 101-årsdagen markert med massiv kransenedleggelse, opptog i gatene og et internasjonalt maratonløp med deltakere fra hele verden.

Nord-Korea hyllet landsfader Kim Il-sung på dagen da han ville ha fylt 101 år om han fortsatt var i live.

VIDEO: Nord-Korea hyllet landsfader Kim Il-sung på dagen da han ville ha fylt 101 år om han fortsatt var i live.

Avslappet feiring

Ifølge nyhetsbyrået AP, overskygget feiringen i stor grad den anspente stemningen overfor nabolandet Sør-Korea.

Nord-Koreanske medier viet mandag først og fremst spalteplassen sin til omfattende hyllester av den gamle helten, og lot konflikten med nabolandet komme i skyggen.

I avisen Rodong Sinmun, organet til Nord-Koreas arbeiderparti, var krigsretorikken anvist til en liten setning på slutten av hyllestartikkelen til landsfaderen, hvor det ble lovet at de «røveraktige amerikanske imperialistene» skal bekjempes.

Statlig TV viste patriotiske filmer, og dokumentarer om Kim Il-Sungs liv.

På gaten i Pyongyang så folk ut til å være avslappet på den første av tre feriedager som er satt av i forbindelse med feiringen av Kim Il-sung, ifølge AP.

Folk veivet med flagg og bannere, og kjøpte te og snacks av gateselgere.

– Selv om situasjonen er anspent, har folk skinnende ansikter og er veldig glade, sier gateselgeren Han Kyong Sim til AP.

Anti-Nord-Korea-protest

200 kilometer lenger sør, i Sør-Koreas hovedstad Seoul, ble konflikten i større grad understreket i reaksjonene på Nord-Koreas store dag.

På gaten i Seoul hadde en rekke aktivister møtt opp for å kutte opp og brenne nordkoreanske flagg og figurer av de tre Kim'ene som har styrt landet siden 1948.

– Nord-Korea arrangerer en luksuriøs fest for å markere Kim Il-sungs bursdag, ved å presse penger ut av det nordkoreanske folket. Vi kan ikke akseptere det. Vi er her i dag for å presse Nord-Korea til å stoppe krigstruslene, og legge bort atomvåpnene, sier Kim Ki-Rin, en av arrangørene bak en av flere anti-Nord-Korea-protester i Seoul til Reuters.

Sørkoreanere i Seoul markerte sin motstand mot det nordkoreanske regimet ved å brenne figurer av lederne i landet på 101-årsdagen til Nord-Koreas landsfader Kim Il-sung.

VIDEO: Sørkoreanere i Seoul markerte sin motstand mot det nordkoreanske regimet ved å brenne figurer av lederne i landet på 101-årsdagen til Nord-Koreas landsfader Kim Il-sung.

Tonen mellom de to landene har vært svært hatefull de siste ukene, og mange har fryktet at situasjonen skal eskalere og ende med krigshandlinger.

Søndag avviste lederne i Pyongyang et tilbud fra sørkoreanske myndigheter om dialog om situasjonen ved industrisonen Kaesong.

Området drives som et samarbeid mellom Nord- og Sør-Korea, men er blitt blokkert av Nord-Korea den siste perioden.

Fryktet rakett

Det har vært spekulert i om Nord-Korea ville markere Kim-Il-Sungs bursdag med å teste en rakett, noe som har ført til sterke reaksjoner i forkant både fra nabolandene og USA, skriver NTB.

Myndighetene i Japan har sagt at de vurderer å skyte ned raketten dersom den skytes opp, noe som har fått Nord-Korea til å true med atomkrig mot Japan.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa søndag at USA er villig til å forhandle med Nord-Korea hvis landet tar skritt i retning av å kvitte seg med sine atomvåpen.

Hyllest

Kim Il-sung ble født i 1912. Han ledet Nord-Korea fra grunnleggelsen av staten i 1948, gjennom Koreakrigen i 1950–53 og fram til sin død i 1994.

Selv om Kim Il-sung fortsatt betegnes som landets «evige president», fikk han i 2011 følge av sin sønn og etterkommer Kim Il-sung inn i evigheten, og må følgelig dele litt av persondyrkelsen med ham.

Den avdøde arvtakeren etter landsfaderen betegnes nå som «partiets evige leder», og har fått sin egen massive statue i sentrum av Pyongyang, side om side med faren.

Som vanlig ved offentlige høytider i Nord-Korea, møtte store folkemengder opp for å legge ned blomster og bukke foran statuene mandag.

Den aller største blomsterkransen som ble lagt ved statuene på Mansu-høyden, skal ha blitt gitt av nåværende president, og barnebarn Kim Jong-un.

Den unge presidenten markerte dagen blant annet ved å besøke Kim Il-sung mausoleet i Kumusuan, nordøst i Pyongyang.

Nord-Korea, markering foran statuene av de tidligere preisdentene.

Innbyggere i Pyongyang møtte mandag opp for å legge ned blomsterkranser ved statuene av de tidligere presidentene Kim Jong-Il og Kim Il-sung på 101-årsdagen til sistnevnte.

Foto: Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt