Feirer kjærlighet og sjokolade

Lørdag feirer Ghana den nasjonale sjokoladedagen på samme dag som Valentinsdagen. Det er ikke tilfeldig.

Kakao

En bonde viser fram kakaobønner som skal bli sjokolade. I dag markeres den nasjonale sjokoladedagen i Ghana.

Foto: Linn Enger Leigland

Valentinsdagen er blitt populær blant unge ghanesere, som gjerne feirer med å gå på diskoteker, barer og hoteller. Ikke alle er like begeistret for dette. Ghanas turistmyndigheter har omdøpt dagen til den nasjonale sjokoladedagen for å gi dagen et bedre rykte, og å øke etterspørselen etter ghanesisk sjokolade.

Kakaokjærlighet

Lørdag feires dagen for 9. året på rad under slagordet: Sjokolade gjør alt bedre. Sosialt symboliserer sjokolade kjærlighet, og er den mest populære gaven på valentinsdagen fordi den samler venner, familier og mennesker fra alle sosiale lag under en paraply, heter det på turistmyndighetenes hjemmesider.

Feiringen er spesielt stor blant de unge i hovedstaden Accra, og sjokoladedagen er synlig i butikkene lenge før selve dagen.

– Det er veldig populært, alle kjøpesentrene er fylt med sjokolade I alle former og smaker på denne tiden av året. Jeg skal kjøpe sjokolade og være sammen med familien min. Jeg skal møte venner og feire senere på kvelden, forteller Derrick Charway, en student ved Universitetet i Ghana.

Kakaofrukt

Det er kun frøene i kakaofrukten som brukes i produksjonen av sjokolade.

Foto: Linn Enger Leigland

Mer sjokolade, mindre sex?

Nettavisen Spy Ghana skriver at det har vært mange dårlige nyheter etter valentinsfeiringen de senere årene, som flere aborter og en økning av hiv og AIDS tilfeller et halvår etter markeringen.

Flere har uttrykt bekymring over valentinsdagens økende popularitet blant de unge, og oppmerksomheten rundt seksualitet.

– Som mor blir jeg trist, for i disse dager er Valentinsdagen den dagen hvor flest unge debuterer seksuelt. Valentinsdagen er en årsak til aborter, og det skjer mange negative ting på Valentinsdagen, sier en ekteskapsrådgiveren Rita til radiokanalen StarrFM .

Kirken har en sterk posisjon i Ghana, og den Nasjonale sjokoladedagen har blitt mottatt positivt blant religiøse ledere.

Sjokolade gjør alt bedre

Kakaoindustrien er en av de viktigste eksportproduktene for Ghana, og betraktes som en vare som skaper jobber og kan løfte Ghana ut av fattigdommen. Nasjonale kakaoprodusenter er viktige bidragsytere til feiringen.

Kakaobønner

En kakaobonde vender kakaobønner som er lagt til tørk i sola. Mye må gjøres med bønnene før de kan bli til sjokolade.

Foto: Linn Enger Leigland

I hovedstaden Accra arrangeres sjokoladeutstilling, konserter og ulike aktiviteter. I tillegg kommer sjokoladekokker og konditorer fra Kenya, Mauritius og Sør-Afrika for å holde seminarer.

Turistmyndighetene mener sjokolade er positivt for økonomien, sosialt liv og helse. Selv om sjokolade spises fordi det er godt, har den også kreftforebyggende egenskaper sammen med matvarer som hvitløk, blåbær og te, skriver de på sine hjemmesider .

SISTE NYTT

Siste nytt