Feirer i gatene i Baltimore

BALTIMORE (NRK): Innbyggerne i Baltimore jubler over beslutningen om å sikte politimennene for drap på Freddie Gray. – Det er et skritt i riktig retning, men fremdeles gjenstår mye, sier en av demonstrantene NRK møter.

En mann strekker armene i været og feirer i Baltimores gater

GLEDE: Det var gledesscener i Baltimore da det ble klart at politimennene som pågrep Freddie Gray, siktes for drap.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Flere av Baltimores innbyggere brøt ut i applaus og jubelrop, strakk armene i været og tutet med bilhornene da statsadvokat Marilyn Mosby kunngjorde at påtalemyndigheten sikter seks politimenn for drap på Freddie Gray, som døde i politiets varetekt.

Siktelsene omfatter uaktsomt drap, overfall og forsettlig drap.

– Dette er bare ett skritt

– Det er et skritt i riktig retning. Det er viktig at Baltimore leder an og er en av de første som anklager politiet for deres brutale behandling. Men dette er bare ett skritt, sier Devrin Lindsay til NRK.

Devrin Lindsay i Baltimore

GROBUNN: Devrin Lindsay etterlyser økt fokus på fattigdommen mange afroamerikanere lever i, og hvordan det gir grobunn for kriminalitet.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Lindsay, til daglig pastor i en kirke i Baltimore, har deltatt i demonstrasjonene siden mandag – dagen da 25-årige Freddie Gray ble begravet.

Gray døde av skadene han fikk da han ble pågrepet av politiet. Han fikk ikke legehjelp, selv om han ba om det.

– Vi må feire at politimennene siktes. Men vi må samtidig holde fokus på afroamerikanernes kår, på hva det betyr å leve i fattigdom, og hvordan det gir grobunn for kriminalitet, sier Lindsay.

– En av demonstrantene her i Baltimore, 17 år gamle Alan, sitter inne med en kausjon på 500.000 dollar fordi han knuste vinduet på en politibil. Det betyr at vi bryr oss mer om en gjenstand enn om mennesker.

– Rettferdigheten seiret

Folk har demonstrert i flere dager i protest mot politiets behandling av svarte amerikanere.

Freddie Grays dødsfall er den siste i en rekke hendelser hvor amerikansk politi har brukt vold mot svarte menn.

Christopher Anison i Baltimore

– SKRITT I RIKTIG RETNING: Christopher Anison mener rettferdigheten har skjedd fyllest i Baltimore.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

I motsetning til i de andre tilfellene, er det altså klart at det ender med siktelse mot de involverte politimennene i Baltimore.

– Det er et skritt i riktig retning for Baltimore og hele nasjonen. Det bidrar til å forene oss. Det er beklagelig at det måtte en så tragisk hendelse til for at dette skulle skje, men jeg mener at rettferdighet har skjedd fyllest i dag. I dag har ikke rettferdigheten blitt feid under teppet, sier Christopher Anison, som leder en organisasjon for afroamerikanere i Baltimore, til NRK.

Han har selv opplevd flere ganger å bli stoppet av politiet.

– Jeg har absolutt hatt min andel av hendelser hvor jeg er blitt stoppet av politiet, som alle andre. Det som har skjedd i dag, viser at rettferdigheten gjelder for alle, uansett hudfarge, sier Anison.

Han etterlyser nå konkrete tiltak for å få bukt med situasjonen.

– Jeg har lenge jobbet for at politiet skal bære kameraer. Da blir handlingene deres dokumentert, de kan lettere holdes ansvarlig.

En liten jente strekker armen i været i Baltimore

KNYTTET NEVE: En liten jente strekker neven i været sammen med andre innbyggere i Baltimore. Flere har gått med plakater med «Borgerrettigheter nå!» påskrevet etter Freddie Grays død.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt