NRK Meny
Normal

Feirer 17. mai i Libanon med en bismak

EBEL ES-SAQI (NRK.no): Hvert år reiser flere titalls norske FN-veteraner ned til den lille landsbyen Ebel es-Saqi i Sør-Libanon for å markere 17. mai på det stedet de tjenestegjorde. I år blir markeringen litt spesiell.

Jan Joachimiak i Libanon

Jan Joachimiak er på plass i Libanon for å feire 17. mai. Et sted han tjenestegjorde i 1990 og 1997.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

For bare noen kilometer fra området Norbatt dekket ligger det borgerkrigsherjede Syria. Og smellene fra krigen kan høres langt inn i Libanon.

– Å feire den norske nasjonaldagen er positivt, men å vite at det bare noen kilometer unna raser en borgerkrig føles litt ekkelt, sier Jan Joachimiak som tjenestegjorde i Libanon i 1990 og i 1997.

Hvert år

Han er en av 60 som har tatt turen fra Norge til Libanon for å feire 17. mai. Noe mange har gjort i 35 år.

– Dagen skal først og fremst markeres med en gudstjeneste før vi går i tog tilbake til Norbatt-leiren. Der er det en kransenedleggelse og taler av den norske ambassadøren og flere andre lokale, sier Joachimiak.

Ebel es-Saqi ligger sør i Libanon mot grensen til Israel og Syria. I den lille landsbyen vil det være fest i morgen og alle skolebarn får fri for å gå i tog og være med å feire den norske nasjonaldagen. Forskjellen til forholdene på den andre siden av grensen er derfor enorme akkurat på denne dagen.

– Vi ferier 17. mai fordi vi føler glede, og mange av de som bor her er glade for å se oss igjen, men det er med en viss bismak vi feirer når vi vet hva som skjer like over grensen. For det var jo nettopp for å hindre at slike ting skulle skje at vi var her.

Frykter du full krig i hele regionen?

– Jeg tror ikke det blir full krig her, men at mange kommer til å lide er jeg sikker på.

Allerede påvirkes området av den enorme flyktningstrømmen fra Syria. Og fortsatt er det i liten grad satt inn resurser for å ta i mot de store folkemengdene som nå rømmer fra Assad-regimet.

– Det er mange har som er bekymret for situasjonen i Syria. Det kommer mange flyktninger og de har ikke det nødvendige utstyret til å ta dem imot her i Ebel es-Saqi.

– Nesten 100.000 drepte

Totalt skal rundt 1,3 millioner syrere har flyktet til nabolandene, mens over 3 millioner er på flukt i eget land.

De siste tallene fra eksilgruppen Syrian Observatory for Human Right har nå oppjustert sine dødstall, og mener at minst 94.000 mennesker er drept i den over to år lange konflikten. Faktisk kan så mange som 120.000 være drept ifølge eksilgruppen som holder hus i London.

Minst 41.000 av de drepte skal tilhøre president Bashar al-Assads folkegruppe, alawittene.

FN på sin side opererer fremdeles med 70.000 drepte, et anslag som nå er tre måneder gammelt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt