Hopp til innhold

Feirer 17. mai i Libanon med en bismak

EBEL ES-SAQI (NRK.no): Hvert år reiser flere titalls norske FN-veteraner ned til den lille landsbyen Ebel es-Saqi i Sør-Libanon for å markere 17. mai på det stedet de tjenestegjorde. I år blir markeringen litt spesiell.

Jan Joachimiak i Libanon

Jan Joachimiak er på plass i Libanon for å feire 17. mai. Et sted han tjenestegjorde i 1990 og 1997.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

For bare noen kilometer fra området Norbatt dekket ligger det borgerkrigsherjede Syria. Og smellene fra krigen kan høres langt inn i Libanon.

– Å feire den norske nasjonaldagen er positivt, men å vite at det bare noen kilometer unna raser en borgerkrig føles litt ekkelt, sier Jan Joachimiak som tjenestegjorde i Libanon i 1990 og i 1997.

Hvert år

Han er en av 60 som har tatt turen fra Norge til Libanon for å feire 17. mai. Noe mange har gjort i 35 år.

– Dagen skal først og fremst markeres med en gudstjeneste før vi går i tog tilbake til Norbatt-leiren. Der er det en kransenedleggelse og taler av den norske ambassadøren og flere andre lokale, sier Joachimiak.

Ebel es-Saqi ligger sør i Libanon mot grensen til Israel og Syria. I den lille landsbyen vil det være fest i morgen og alle skolebarn får fri for å gå i tog og være med å feire den norske nasjonaldagen. Forskjellen til forholdene på den andre siden av grensen er derfor enorme akkurat på denne dagen.

– Vi ferier 17. mai fordi vi føler glede, og mange av de som bor her er glade for å se oss igjen, men det er med en viss bismak vi feirer når vi vet hva som skjer like over grensen. For det var jo nettopp for å hindre at slike ting skulle skje at vi var her.

Frykter du full krig i hele regionen?

– Jeg tror ikke det blir full krig her, men at mange kommer til å lide er jeg sikker på.

Allerede påvirkes området av den enorme flyktningstrømmen fra Syria. Og fortsatt er det i liten grad satt inn resurser for å ta i mot de store folkemengdene som nå rømmer fra Assad-regimet.

– Det er mange har som er bekymret for situasjonen i Syria. Det kommer mange flyktninger og de har ikke det nødvendige utstyret til å ta dem imot her i Ebel es-Saqi.

– Nesten 100.000 drepte

Totalt skal rundt 1,3 millioner syrere har flyktet til nabolandene, mens over 3 millioner er på flukt i eget land.

De siste tallene fra eksilgruppen Syrian Observatory for Human Right har nå oppjustert sine dødstall, og mener at minst 94.000 mennesker er drept i den over to år lange konflikten. Faktisk kan så mange som 120.000 være drept ifølge eksilgruppen som holder hus i London.

Minst 41.000 av de drepte skal tilhøre president Bashar al-Assads folkegruppe, alawittene.

FN på sin side opererer fremdeles med 70.000 drepte, et anslag som nå er tre måneder gammelt.

SISTE NYTT

Siste nytt