Hopp til innhold

Feilmelding skapte panikk på Hawaii

– Rakettangrep på vei, søk dekning, var meldingen fra den offisielle nødsentralen på Hawaii. Norske studenter havnet midt i dramaet.

Innbyggere på Hawaii fikk falsk nødmelding

FALSK ALARM: Nødmeldinger begynte å sirkulere på Hawaii lørdag kveld norsk tid.

Innbyggere på Hawaii mottok et varsel om et innkommende ballistisk missil lørdag kveld norsk tid.

Det er foreløpig uklart hva som er årsaken til at denne meldingen ble publisert, men en talsmann for militæret i USA bekrefter at meldingen fra det nasjonale varslingssytemet ble sendt ut ved en feil.

– Det er ikke noe ballistisk missil som truer Hawaii. Tidligere melding ble sendt ved en feil, sier David Benham, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det amerikanske direktoratet for nødkommunikasjon sier de setter i gang en granskning av hva som gikk feil.

– Presidenten er briefet om Hawaiis krisehåndteringsøvelse. Dette var kun en statlig øvelse, uttaler talskvinne Lindsay Walters i Det hvite hus etter tabbevarselet.

Hawaiis guvernør David Ige har beklaget hendelsen, og sier de skal undersøke hvordan de kan sikre at det ikke skjer igjen.

Nordmenn løp i dekning

 Håvard Brown og Ingvild G. Andersen

HAVNET I DRAMAET: Håvard Brown og Ingvild G. Andersen løp i dekning da de fikk varsel på mobiltelefonen om at det var et rakettangrep på vei mot Hawaii.

Foto: Privat

Den norske studenten Håvard Brown fikk varslet inn på mobiltelefonen.

– Vi fikk skikkelig panikk da varselet kom. Det var veldig skremmende. Jeg har aldri vært så redd som jeg var da. Vi fikk på følelsen at nå kan det skje noe, sier han til NRK.

Sammen med Ingvild G. Andersen var han på vei til en tur med universitetet til Hapuna Beach, en strand på vestsiden av øya da varselet kom.

– Da vi fikk det, begynte vi å løpe. På vei opp mot universitetet så vi folk som fikk panikk og løpte opp mot andre etasje hvor det fantes et lite møterom uten vinduer, forteller Brown.

Han sier folk snakket med familien på telefonen samtidig som de sjekket nettsider for nyheter om situasjonen. Han sier det tok om lag 35 minutter fra det første varselet til den offisielle beskjeden om falsk alarm kom.

– Litt før halv ni fikk vi beskjed om at det hele var en falsk melding. Vi ble allikevel sendt inn på et annet rom ved treningssenteret og fikk beskjed om å holde oss inne minst en time. Heldigvis fikk vi offisiell varsel at det var falsk varsel en liten stund senere. Litt av en sjokkstart på lørdagen. Vi er ennå skjelvne over situasjonen, forteller Brown.

Ba innbyggere søke dekning

I nødvarselet som kom inn på mobiltelefoner, sto det at en rakett var på vei til Hawaii og at innbyggerne skulle søke dekning. Det var også poengtert at dette ikke var noen øvelse.

Meldingen skapte ifølge nyhetsbyrået AP panikk.

falsk nødmelding

FEIL NØDMELDING: Slik ser meldingen ut som nødsentralen nå sier er feil.

Den offisielle kontoen til nødsentralen skrev på Twitter like etter at meldingen var feil.

Laster Twitter-innhold

Meldinger om alarmen florerte på sosiale medier lørdag kveld norsk tid med skjermbilder av mobiltelefoner som viste nødvarselet.

En av de første til å reagere var den demokratiske politikeren Tulsi Gabbard.

– Jeg har fått bekreftet fra tjenestemenn at det ikke er noe innkommende missil, skrev hun.

Laster Twitter-innhold

Den falske alarmen kommer på et tidspunkt med spenninger mellom Nord-Korea og USA.

Trussel

Beredskapstiltakene på Hawaii er blitt skjerpet som følge av Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og stadig mer langtrekkende ballistiske raketter.

Hawaii er blant de befolkede amerikanske områdene som ligger nærmest Nord-Korea. USA har blant annet prøveskutt antirakettvåpen fra delstaten, som består av en gruppe vulkanske øyer i Stillehavet.

Før jul ble varselsirenene testet for første gang siden den kalde krigen. Nord-Koreas testing av det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-15 har vekket særlig bekymring.

Etter en prøveskyting 29. november gikk både sørkoreanske myndigheter og uavhengige eksperter ut og sa at våpenet kan nå mål over hele USA.

Retorikken mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har også bidratt til å øke spenningsnivået og folks frykt. I begynnelsen av januar uttalte den nordkoreanske lederen at han hadde en atomknapp på skrivebordet.

Dagen etter tvitret Trump at hans knapp var mye større og at hans virket.

SISTE NYTT

Siste nytt