Hopp til innhold

Ministerglipp i dansk innvandrerpensum

I en dansk undervisningsfilm for innvandrere opplyses det om at Danmark aldri har hatt en kvinnelig utenriksminister, selv om Line Espersen har hatt stillingen siden i vinter.

Lene Espersen

Danmarks utenriksminister Lene Espersen blir forbigått i en pensumfilm for innvandrere som skal gi dem en innføring i dansk politikk og samfunn.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Filmen «Et liv i Danmark» er en del av pensumet som leder fram til en kunnskapsprøve for innvandrere i Danmark.

Prøven ble innført fra i dag av, og innvandrerne må bestå denne for å kunne søke om familiegjenforening, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ministerrot

Men ikke alt som kommer fram i filmen er faktaopplysninger om danske forhold.

I filmen blir innvandrerne blant annet fortalt at Danmark aldri har hatt en kvinnelig utenriksminister. Det til tross for at Lene Espersen fra Det Konservative Folkeparti har sittet i ministerposten siden 23. februar i år-

Det danske integrasjonsdepartementet skriver på sine nettsider at filmen skal gi svar på spørsmål som innvandrerne kan risikere å få på prøven.

Men i sekvensen om kvinner og menns rettigheter, har filmskaperne altså bommet.

– I Danmark har vi kommet langt hva likestilling angår. Men vi mangler fortsatt en kvinnelig statsminister og en kvinnelig utenriksminister, sier folketingsmedlem Yildiz Akdogan som blir intervjuet i filmen.

Lover å rette

Dansk Folkepartis representant i Integrasjonsutvalget Martin Henriksen sier til Ritzau at de nå skal rette feilen umiddelbart.

– Filmen er sannsynligvis skrevet og produsert før vi fikk en kvinnelig utenriksminister. Men det blir galt når filmen ikke lever opp til virkelighetens verden. Dette skal rettes ved første anledning, sier Henriksen.

Det er ikke første gang det dukker opp feil i danske innvandrerprøver. Også i en tidligere statsborgerskapsprøve har det blitt avdekket feil.

Den nye prøven for innvandrere er en innstramming av reglene. I tillegg til å bestå prøven må søkerne være fylt 24 år og ha bolig i Danmark for å kunne be om familiegjenforening.

SISTE NYTT

Siste nytt