FBI: Russland og Iran forsøker å påvirke valget

Amerikanske myndigheter mener at Russland og Iran har skaffet informasjon om velgere for å kunne påvirke valget. FBI sier Iran står bak truende e-poster til demokrater.

USAs etterretningsdirektør John Ratcliffe på en pressekonferanse natt til torsdag.

Både Russland og Iran har hentet inn informasjon om amerikanske velgere. Informasjon som kan bli brukt til å formidle falsk informasjon til registrerte velgere.

Det sa FBI-sjef Chris Wray og USAs etterretningsdirektør John Ratcliffe. På en sjelden pressekonferanse natt til torsdag norsk tid.

– Informasjonen kan bli brukt til å formidle falsk informasjon til registrerte velgere, som de håper at vil skape forvirring og kaos. Samt å undergrave velgernes tillit til det amerikanske demokratiet, sa Ratcliffe.

– Desperat forsøk

Han sier at USA vil straffe ethvert land som blander seg inn i gjennomføringen av valget. Tross de iranske og russiske forsøkene, kan amerikanerne være trygge på at stemmene deres blir telt, understreket de to.

– Disse handlingene er desperate forsøk. Gjennomført av desperate motstandere, sier Ractliffe.

Pressekonferansen ble holdt etter at demokratiske velgere i minst fire vippestater, inkludert Florida og Pennsylvania, har blitt truet av noen som hevder å være den høyreekstreme gruppen Proud Boys.

I e-postene blir mottakerne truet, dersom de ikke stemmer på president Donald Trump.

Medlemmer fra Proud Boys på vei til en markering i Portland. Bildet er fra august 2019.

E-posten som er sendt til demokratiske velgere utgir seg for å være fra ytre-høyre-gruppa Proud Boys.

Foto: Noah Berger / AP

Brukte velgerlister

Trusseloperasjonen skal ha brukt epostadresser fra delstatenes velgerregister. De inneholder partitilhørighet, adresse. I noen tilfeller igsp e-postadresse og telefonnummer.

Informasjon som regnes som lett tilgjengelig, skriver nyhetsbyrået AP.

Alt om presidentvalget i USA

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt