Hopp til innhold

FBI: Russland og Iran forsøker å påvirke valget

Amerikanske myndigheter mener at Russland og Iran har skaffet informasjon om velgere for å kunne påvirke valget. FBI sier Iran står bak truende e-poster til demokrater.

USAs etterretningsdirektør John Ratcliffe på en pressekonferanse natt til torsdag.

Både Russland og Iran har hentet inn informasjon om amerikanske velgere. Informasjon som kan bli brukt til å formidle falsk informasjon til registrerte velgere.

Det sa FBI-sjef Chris Wray og USAs etterretningsdirektør John Ratcliffe. På en sjelden pressekonferanse natt til torsdag norsk tid.

– Informasjonen kan bli brukt til å formidle falsk informasjon til registrerte velgere, som de håper at vil skape forvirring og kaos. Samt å undergrave velgernes tillit til det amerikanske demokratiet, sa Ratcliffe.

– Desperat forsøk

Han sier at USA vil straffe ethvert land som blander seg inn i gjennomføringen av valget. Tross de iranske og russiske forsøkene, kan amerikanerne være trygge på at stemmene deres blir telt, understreket de to.

– Disse handlingene er desperate forsøk. Gjennomført av desperate motstandere, sier Ractliffe.

Pressekonferansen ble holdt etter at demokratiske velgere i minst fire vippestater, inkludert Florida og Pennsylvania, har blitt truet av noen som hevder å være den høyreekstreme gruppen Proud Boys.

I e-postene blir mottakerne truet, dersom de ikke stemmer på president Donald Trump.

Medlemmer fra Proud Boys på vei til en markering i Portland. Bildet er fra august 2019.

E-posten som er sendt til demokratiske velgere utgir seg for å være fra ytre-høyre-gruppa Proud Boys.

Foto: Noah Berger / AP

Brukte velgerlister

Trusseloperasjonen skal ha brukt epostadresser fra delstatenes velgerregister. De inneholder partitilhørighet, adresse. I noen tilfeller igsp e-postadresse og telefonnummer.

Informasjon som regnes som lett tilgjengelig, skriver nyhetsbyrået AP.

SISTE NYTT

Siste nytt