FBI: – IS har revolusjonert terrorisme

FBI har flere hundre etterforskninger på gang i alle de amerikanske delstatene som kan knyttes til terrorgruppen IS, opplyser FBI-direktør James Comey.

Propagandavideo fra IS

IS benytter seg flittig av propaganda og kryptert kommunikasjon på internett. Her fra en video som angivelig viser IS-krigere utenfor den irakiske byen Tikrit.

Foto: - / Afp

– IS har revolusjonert terrorismen ved å forsøke å sette i gang små, individuelle angrep verden rundt gjennom sosiale medier, kryptert kommunikasjon og effektiv propaganda, sa Comey på en pressekonferanse onsdag.

James Comey

FBI-sjef James Comey.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Ifølge Comey har IS nærmest perfeksjonert bruken av sosiale medier til å kontakte og rekruttere støttespillere over hele verden.

– Twitter fungerer som en kanal for å selge bøker og promotere filmer, men også til nettdugnader for terrorvirksomhet – salg av mord, sier Comey.

– Vi skal ikke ødelegge internett

Terrorgruppas evne til å benytte seg av kryptert kommunikasjon har også gjort jobben vanskeligere for amerikansk etterretning, selv når de får lov til å gå gjennom elektronisk bevismateriale.

Comey mener problemet kan løses uten å krenke vanlige folks privatliv.

– Vi skal ikke ødelegge internett, og vi skal ikke sette folks sikkerhet i fare, sier han.

FBI-sjefen opplyser samtidig at de for øyeblikket har flere hundre pågående etterforskninger i alle de 50 amerikanske delstatene som kan knytte til potensielle IS-inspirerte angrep.

– Det gamle Al Qaida sto for en helt annen modell enn den trusselen vi står overfor i dag, sier han.

Etter terrorangrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og konsertlokalet Bataclan i Paris erklærte nettsamfunnet Anonymous krig mot IS, og stengte flere tusen Twitter-kontoer.

SISTE NYTT

Siste nytt