Hopp til innhold

FBI voktet på Spitzer

New York-guvernør Eliot L. Spitzer glapp for FBI - da de første gang forsøkte å nagle ham for sexkjøp.

Media utenfor State Capitol i Albany, New York i forbindelse med skandalen og guvernør Eliot Spitzer
Foto: Daniel BARRY / AFP

For noen uker siden - på samme hotellet hvor hans møte med en luksusprostituert ble avslørt denne uken  - var FBI i beredskap allerede i januar.

De forsøkte da å pågripe ham med en prostituert, ifølge en kilde med innsyn i etterforskningen.

Det skriver Washington Post.

FBI skal ha plasssert ut spaningsteam, bestående av agenter fra New York og Washington, på Mayflower Hotel den 26. januar, etter at de hadde overvåket telefonsamtaler hvor Spitzer skal ha forsøkt å avtale møte med damen i det han skulle på en formell middag i Washington.

Eksortedamen, som fikk telefonen avlyttet, skal ha ringt for å si at det var blomster klar for levering til Spitzer og at de ønsket bekreftelse på at han kom til å være der.

Guvernøren tilbragte mesteparten av dagen og kvelden på hotellet, men de så ingenting til det mulige damebesøket, enten kom hun ikke - eller så gikk agentene glipp av henne, heter det.

Spitzer, som mange høytstående amerikanske politikere, er utstyrt livvakt fra den lokale politistyrken. De visste ingenting om overvåkingen fra FBI. Livvakten var plassert på et rom på tvers over gangen fra guvernørens rom. Hvor FBI hadde plassert seg, opplyses det ikke.

Fast kunde

Saken startet å rulle etter at en dommer tidlig i januar gav kjennelse til overvåking av "klubben".

Rettspapirer identifiserer guvernøren som "Client-9" og henviser til flere telefonsamtaler og tekstmeldinger, som skal bevise at Spitzer var en fast kunde av eksorte-servicen, kalt Emperors Club VIP.

Etterforskningen mot Spitzer personlig, skal ha startet etter at North Fork Bank varslet om mistenkelige transaksjoner på en av Spitzers personlige konti.

Han skal ha forsøkt å dele opp 10.000 dollar i tre utbetalinger. Utbetalingene skal ha gått til et selskap knyttet til VIP-klubben.

Den 13. februar - etter januar-besøket - forsøkte han igjen.

Han betalte for en prostituert ved navn "Krirsten" reiste fra New York til Washington for å møte ham på Mayflower, hvor han hadde leid to rom. Ett til seg selv, og ett til en venn av seg, George Fox, som den prostituerte skulle ha.

Fox selv sier at Spitzer har bedt om ham om unnskyldning for "navnemisbruken."

En kilde sier til CNN at Spitzer skal ha brukt mer enn 15.000 dollar på prostituerte. Etterforskere sier har avdekket at Spitzer minst åtte ganger de siste årene skal ha benyttet seg av Emperors tjenester.

Men det kan være flere, undersøkelser pågår fortsatt.

Går han idag?

Lekkasjene fra etterforskningen kommer samtidig med at Spitzer har møte med sine rådgivere og familien i leiligheten på Fifth Avenue, for å bestemme om han skal gå fra sin post frivillig - eller risikere å utsette seg for en riksrettssak om han ikke føyer seg etter kravene.

Pressekorps har beleiret den offisielle guvernørbygningen i Albany i påvente av nyheter. Det samme med familieleiligheten i New York.

CNN melder nå i formiddag at det er bare snakk om tid før Eliot Spitzer melder sin avgang. De gjetter på onsdag morgen amerikansk tid, tidlig ettermiddag norsk tid.

Både demokrater og republikanere krever at han trekker seg. Den som vil ta over er viseguvernør David A. Paterson, også han demokrat. Han har full støtte fra begge sider.

Senatoren Bill Perkins (D) i delstatsforsamlingen uttaler at det ikke er spørsmål OM han går, men NÅR.

Republikanernes minoritetsleder i forsamlingen, James Tedisco, sier han allerede har snakket med Paterson om maktovergangen og forsikret ham om at han har deres fulle støtte.

Amerikanske medier sier at det har vært Spitzers kone, som stod ved hans side under bekjennelse i går, som advarer ham mot å gå forhastet.

Det skal foregå forhandlinger nå, blant annet om juridiske spørsmål,  politiske spørsmål og den formelle maktovertagelsen.

Spitzer - som gikk til valg på sine løfter om kriminalitetsbekjempelse og etikkspørsmål, skal foreløpig ikke være siktet for noe.

Men personer i delstatsadminstrasjonen sier guvernøren har gjort seg sårbar ved å betale for den prostituertes reise til Washington, noe som er å regne som føderalt lovbrudd, at han brukte statsmidler til å betale sin egen reise for sexmøtet samt at han indirekte involverte sin livvakt i opplegget.

Spitzer har vært regnet som en kommende stjerne i Det demokratiske partiet. Han ble valgt til guvernør med 70 prosent av stemmene i 2006. Hans far bestyrer en av de største eiendomsporteføjene på Manhattan.

SISTE NYTT

Siste nytt