Hopp til innhold

FBI-visedirektør vil trekke seg

Det hvite hus avviser at presidenten har hatt noe med denne beslutningen å gjøre, selv om Trump tidligere har kritisert Andrew McCabe.

Andrew McCabe

Andrew McCabe ønsker å trekke seg som visedirektør i FBI.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Visedirektøren i det amerikanske føderale politiet, FBI, vil trekke seg. Det melder flere amerikanske medier, blant dem NBC News

Han skal ha sagt at han ønsker å tre til side og pensjonere seg. Det er usikkert om han blir sittende i jobben de neste månedene eller om han går av med en gang.

Andrew McCabe begynte i FBI i 1996. Han fungerte en stund som leder for FBI etter at den tidligere direktøren James Comey fikk sparken etter en konflikt med president Trump. McCabe var også den i FBI-ledelsen som skulle holde oversikt med etterforskningen av mulig russisk innblanding i valgkampen før presidentvalget i 2016.

Pressetalskvinne for president Donald Trump, Sarah Huckabee Sanders, sa på en pressekonferanse i kveld at Det hvite hus ikke var involvert i avgjørelsen.

– Alle spørsmål om dette må tas med FBI. Dette var ikke en avgjørelse fra Det hvite hus. Vi stoler på Christopher Wray som leder for FBI og hans evne til å lede etaten.

På spørsmål fra pressen om presidentens reaksjon på visedirektørens beslutning svarte Sanders at hun ikke visste.

Jeg har ikke fått spurt presidenten om hans reaksjon, men jeg kan si at han ikke har spilt en rolle i denne prosessen

Det sa Trumps pressetalsperson Sarah Huckabee Sanders

Pressetalskvinne for president Donald Trump, Sarah Huckabee Sanders, sa på en pressekonferanse i kveld at Det hvite hus ikke var involvert i avgjørelsen.

Trump kritisk til McCabe

Ifølge flere amerikanske nyhetsmedier skal Andrew McCabe under et møte blitt spurt av president Donald Trump hvem han stemte på. Trump skal også tidligere ha sagt at han ønsket å sparke McCabe.

Laster Twitter-innhold

Andrew McCabes kone, Jill McCabe har tidligere stilt til valg som senator i Virginia. Hun stilte for det demokratiske partiet, noe som ikke har gått upåaktet hen hos republikaneren Trump.

Laster Twitter-innhold

Tidligere justisminister under president Obama, Eric Holder, beskriver Andrew McCabe som en dedikert embetsmann.

Laster Twitter-innhold

Mistenker sammenheng med FBI-notat

På sosiale medier spekuleres det i hvorfor McCabe kom med nyheten om at han vil trekke seg nå. Flere, blant dem presidentens sønn Donald Trump jr, mener det kan ha sammenheng med et internt FBI-notat. Notatet inneholder flere tesktmeldinger mellom FBI-topper om etterforskningen av Russlands mulige involvering i valgkampen.

Laster Twitter-innhold

For en uke siden omtalte flere republikanske kongressmedlemmer innholdet i disse tekstmeldingene som forstyrrende med tanke på den politiske uavhengigheten til de som etterforsker saken.

Etterertningskommiteen i kongressen kan komme til å offentliggjøre dette notatet snart, melder CNBC.

Forrige direktør fikk sparken

I mai 2017 fikk den tidligere direktøren i FBI, James Comey, sparken av president Trump.

– FBI er en av vår våre mest verdsatte og respekterte institusjoner, og i dag markerer en ny start for vår kronjuvel, skrev Trump i en pressemelding hvor han ga Comey sparken.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skrev Trump i et brev til Comey:

– Du er ikke i stand til å lede FBI, og en ny leder trengs for å gjenopprette tilliten.

Christopher Wray leder nå det føderale politiet.

SISTE NYTT

Siste nytt