FBI mener de gjemte og kastet Boston-bevis

De tre arresterte studiekameratene til Dzhokhar Tsarnaev nekter for å ha gjort noe galt. Men politiet mener de har kastet og forsøkt å ødelegge bevis for at vennen hadde noe med bombene i Boston å gjøre.

Tsarnaev sammen med Tazhayakov og Kadyrbayev

Dzhokhar Tsarnaev (til høyre) sammen med de to kameratene fra Kasakhstan. Dias Kadyrbaye i midten, til venstre står Azamat Tazhayakov.

Foto: HANDOUT / Reuters

Bilen til en av de arresterte

Bilen til Dias Kadyrbayev.

Foto: Erika Niedowski / Ap

De tre medstudentene er siktet for å ha hindret etterforskningen etter bombene under Boston Marathon.

De to bombene tok tre menneskeliv og skadet flere enn 260.

To av de arrestert er kasakhstanske statsborgere, og de er tidligere blitt etterforsket for brudd på visumbestemmelsene. Onsdag ble de arrestert sammen med en amerikansk studiekamerat.

Etter fengslingsmøte, der de to kasakhstanske arresterte hadde samtykket i varetektsfengsling, møtte advokatene deres pressen utenfor tinghuset.

– Min klient nekter alle påstandene, sa advokat Robert Stahl som representerer Dias Kadyrbaye.

Begge advokatene sier at deres klienter ikke visste noe om noen planer om et angrep på Boston Marathon.

Også den amerikanske arresterte er varetektsfengslet. Advokaten hans møtte ikke pressen onsdag kveld.

– Kastet ryggsekken

Ifølge siktelsen skal de ha bestemt seg for å kaste ryggsekken til 19-åringen da de forsto at han var mistenkt for å stå bak bombeangrepet. Tre dager etter angrepet skal de ha fjernet sekken som lå på studenthybelen hans.

Ryggsekken skal blant annet ha inneholdt fyrverkeri og Dzhokhar Tsarnaevs bærbare PC.

De tre er ikke siktet for å ha hatt noe med aksjonen å gjøre, men ifølge siktelsen skal Dzhokhar er måneds tid før angrepet ha fortalt dem at han visste hvordan man skal lage en bombe.

Da amerikanske medier begynte å viser bilder av Dzhokhar, skal de tre vennene ha bestemt seg for å fjerne ryggsekken for å hjelpe studiekameraten, de ville ikke at han skulle komme i trøbbel.

Kadyrbayev sendte ham en melding om at han lignet på den bombemistenkte, Dzhokhar skal ha svart «LOL (laughing out loud). Du bør ikke skrive til meg».

Politiet mener en av de tre kastet ryggsekken i en søppelbøtte i nærheten av der de bodde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Innholdet i sekken til Dzhokhar Tsarnaev

FBI har sendt ut dette bildet av det som skal ha ligget i ryggsekken.

Foto: HO / Afp

Skal ha løyet for etterforskerne

FBI forteller at før Dzhokhars romkamerat slapp dem inn på rommet, skal en av de tre ha vist ham en tekstmelding der det sto «Jeg er i ferd med å dra. Hvis du trenger noe på rommet mitt, bare ta det». Da kameraten leste denne beskjeden trodde han at han aldri skulle se Dzhokhar igjen.

Også det tredje arresterte, amerikanske Robel Phillipos, er siktet for å ha hindret etterforskningen, ifølge siktelsen skal han ha løyet for etterforskerne om besøket på Dzhokhars rom. Ifølge rettspapirene skal ha flere ganger ha nektet for å ha vært på der, men innrømmet det til slutt.

I forrige uke gikk etterforskere gjennom søppelet på en fylling i New Bedford, nær studentboligene til University of Massachusetts Dartmouth. 19 år gamle Dzhokhar studerte der sammen med de tre som nå er arrestert.

Politiet fant sekken på fyllingen, men det er ikke klart om de fant laptopen som skal ha ligget inne i den, skriver The New York Times.

Dzhokhar Tsamaev bodde her

Studenter står å snakker utenfor hybelhuset der Dzhokhar Tsarnaev bodde.

Foto: Peter Pereira / Ap

Fremdeles på sykehus

Dzjokhar Tsarnajev er mistenkt for å stå bak terrorbombene sammen med sin 26 år gamle bror Tamerlan Tsarnajev.

Dzjokhar holdes nå i varetekt på et fengselssykehus, mens Tamerlan ble drept under en dramatisk politijakt få dager etter angrepet. Også en politimann ble drept og en annen alvorlig såret under politijakten.

De to brødrene er av tsjetsjensk opprinnelse, men har bodd i USA i en årrekke, og Dzjokhar har amerikansk statsborgerskap. Han har studert ved University of Massachusetts i Dartmouth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt