NRK Meny
Normal

FBI konkluderer: – Nord-Korea står bak Sony-hackingen

FBI har konkludert med at det er Nord-Korea som står bak hackingen av filmselskapet Sony. President Barack Obama er ventet å kommentere dataangrepet senere fredag kveld.

Guardians of Peace hacket Sony-servere

Beskjeden «Hacked by #GOP» dukket opp på dataskjermene til alle de ansatte i Sony Pictures 24. november.

Foto: Skjermdump: Sony Rumours

USA har satt i gang en omfattende etterforskning etter at hackere i november sikret seg både digitale filmkopier, upubliserte filmmanus og sensitive helse- og personaldata om Sonys ansatte i et av de mest omfattende datainnbruddene noensinne.

Tidligere fredag sa en anonym kilde med innsyn i etterforskningen at sporene skal vise at Nord-Korea er ansvarlig for dataangrepet.

Fredag kveld bekrefter det føderale politiet FBI at de mener landet Nord-Korea står bak.

– FBI har nå nok informasjon til å kunne konkludere med at myndighetene i Nord-Korea står bak, skriver de i ei pressmelding.

De skriver at de anser angrepet som et omfattende forsøk på å skade USA, private virksomheter og ytringsfriheten til amerikanere.

Angrepet omtales som svært spesielt.

– Vi har tidligere sett mange dataangrep, men den destruktive formen på angrepet som også inneholdt kraftige trusler og press gjør at det er unikt, skriver de.

Dette er FBIs funn

De skriver at de baserer konklusjonen sin på blant annet dette:

  • tekniske analyser av ondsinnet programvare som slettet informasjon på Sonys datamaskiner viser spor fra annen programvare som FBI tidligere har kunnet knytte til Nord-Korea
  • betydelig sammenfall mellom den tekniske infrastrukturen som angrepet brukte, og infrastruktur som USA har koblet til Nord-Korea tidligere
  • verktøyene som er brukt i angrepet mot Sony ligner på de som ble brukt mot banker og mediebedrifter i Sør-Korea i mars 2013

– Vi er svært bekymret for den destruktive fremtoningen i dette angrepet mot USAs private sektor og de som jobber der. Sony-angrepet viser at datakriminalitet er en av de mest alvorlige truslene mot USAs nasjonale sikkerhet, skriver FBI.

Kim Jong Un inspiserer militærskole

Kim Jong Un på inspeksjon ved militærakademiet i Nord-Korea. Kommuniststaten skal ha bygd opp en egen hær av datakrigere.

Foto: KNS / Afp

Til den amerikanske tv-kanalen CBS forteller kilder at angrepet skal ha blitt gjennomført via et stort antall dataservere i flere land.

Også CBS og andre amerikanske medier har tidligere pekt på Nord-Korea som utgangspunkt for angrepet.

Obama kan komme til å kommentere

CBS skriver også at president Barack Obama ble orientert av FBI om funnene allerede torsdag.

President Obama skal ha sin årlige pressekonferanse før ferieperioden fredag kveld klokken 19.30.

Ifølge CBS har Obama-administrasjonen signalisert at presidenten er forberedt på å svare på spørsmål om håndteringen av dataangrepet.

nrk.no sender pressekonferansen direkte:

Obama orienterer pressen for siste gang i år

Stoppet film

Gruppa Guardians of peace har tatt på seg æren for dataangrepet. De krevde blant annet at Sony ikke satte opp kinofilmen «The Interview». Filmen handler om to journalister som planlegger å drepe Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

I kjølvannet av angrepet har hackerne blant annet lekket en rekke pinlige e-postkorrespondanser mellom selskapets sjefer.

Til slutt valgte filmselskapet å stoppe filmen.

Fredag roser hackergruppen avgjørelsen.

– Det er et veldig klokt valg å avlyse visningene av «The Interview». Vi vil ikke slippe mer kompromitterende data hvis dere oppfører dere, skal gruppen ha uttalt ifølge CNN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt