NRK Meny
Normal

FBI gjenåpner gamle rase-drapssaker

I USA har FBI gjenåpnet flere uløste drapssaker som de mener har bakgrunn i rasehat.

Dr. Martin Luther King Jr.
Foto: Arkivfoto: / AP

Drapssakene strekker seg helt tilbake til 1950- og 60-tallet.

FBI vil om kort til offentliggjøre en liste over saker som stammer fra tiden da det var store spenninger mellom de sorte og hvite i sørstatene.

Organisasjonen Southern Poverty Law Center, SPLC, har i dag en liste på over 74 saker som kan være rase-drap.

 

FBI-sjef Robert Mueller
Foto: Mandi Wright / AP

 

- Kan komme til retten

32 av sakene på SPLCs liste stammer fra en av USAs fattigste stater, Mississippi. De andre er fra Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Louisiana, North Carolina, South Carolina, Florida, Kentucky og New York.

Aktor Dunn Lampton fra byen Jackson i Mississippi mener at det er grunnlag for at flere av sakene kan føres for en domstol, men han mener at sakene bare kan føres for domstolen som elementære kriminalsaker - ikke som borgerrettighetssaker i en føderal domstol.

- Mange av sakene vil også være foreldet, mener aktoren, mens andre saker ikke kan reises fordi de omfatter personer som allerede er frifunnet av en jury ved en rettssak.

Mississippi burning

Den siste måneden reiste den amerikanske anklagermyndigheten sak mot den 71 år gamle James Ford Seale, som politiet mener deltok i bortførelsen og drapene på Charles Eddie Moore og Hanry Hezekiah Dee i det sydvestlige Mississippi i 1964.

Ku Klux Klan-medlem James Ford Seale
Foto: Rogelio V. Solis / AP

I 2002 fikk myndighetene i Mississippi dømt Bobby Frank Cherry for drapet på fire sorte skolejenter ved en ildspåsettelse av en kirke i Birmingham.

I 2005 ble den 80 år gamle Edgar Ray Killen dømt for drapet på tre menneskerettsaktivister i Mississippi i 1964. Killen var tidligere medlem av organisasjonen Ku Klux Klan.

Basert på denne drapssaken lagde filmprodusenter i Hollywood filmen "Mississippi burning" i 1988.

 

 

 

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt